Planlovsændring skal give vækst og liv i landdistrikter og beskytte vores kyster

04/10/12 11:40

Miljøministeriet

Miljøminister Ida Auken og by, bolig og landdistriktsminister Carsten Hansen fremlægger nu en plan, der vil skabe bedre muligheder for vækst og udvikling i landdistrikterne, og som samtidig beskytter vores landskaber og kyster mod tilfældigt byggeri.

- Vi vil åbne op for, at alle kommuner kan komme deres udsatte landdistrikter til hjælp, skabe muligheder og vækst. Derfor rydder vi op i den tidligere regerings bureaukratiske særregler og sætter fællesskabet og de fælles værdier i centrum med en forenkling af planloven, siger miljøminister Ida Auken.

Læs også: L&F: Myndighederne fejltolker data

Med forslaget får kommunerne mulighed for at give tilladelse til mere erhverv og bebyggelse på en række områder, hvor regler i dag står i vejen for en sund udvikling. Det kan for eksempel være et ønske om at indrette boliger i en gammel skole eller produktionsvirksomhed i et nedlagt mejeri.

- Vores store udfordring er at skabe vækst i landdistrikterne. Derfor foreslår regeringen, at alle kommuner med vanskeligt stillede landdistrikter nu får mulighed for at give tilladelse til byggeri af helårsboliger i nærheden af mindre bysamfund på landet. Kommunerne vil også få mulighed for at udnytte alle overflødiggjorte bygninger til helårsboliger og erhverv - selvfølgelig under forudsætning af, at der tages hensyn til naturen, miljøet og naboerne, siger by, bolig og landdistriktsminister Carsten Hansen.

Det vil være en betingelse, at kommunerne ud fra kriterier såsom faldende beskæftigelse eller nedgang i antallet af husstande i hvert enkelt tilfælde vurderer, om der kan gives tilladelse.

I forhold til detailhandelen vil de to ministre også ændre lovgivningen, så bl.a. kommuner med mellemstore byer ikke længere kan tillade opførelsen af store udvalgsvarebutikker på over 2000 m2 som for eksempel byggemarkeder eller møbelbutikker. Det sker for at bevare levende bymidter.

Den tidligere regering gav med en ændring af planloven lempelser for 29 udvalgte kommuner i yderområderne. De 29 kommuner fik blandt andet mulighed for at bygge i kystnærhedszonen, som strækker sig fra kysten og 3.000 meter ind i landet, uden krav om en særlig begrundelse. Den ændring bliver fjernet, så der igen kun kan bygges, hvis der er særlige forhold, der taler for det.

- Vi mener, at ubebyggede kyster har en stor værdi for danskerne. Og de er grundlaget for at kunne skabe vækst i turismen - især i landdistrikterne. Derfor skal vi passe på dem, og det gør vi nu igen, siger Ida Auken.

Lovforslaget om ændring af planloven forventes fremsat i februar 2013.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.