Vandplanernes status er afklaret

17/1/13 10:48

Miljøministeriet

Miljøministeren og Fødevareministeren har nu afklaret, hvordan man skal håndtere nogle afledte effekter af, at vandplanerne er blevet kendt ugyldige. Landmænd skal først dyrke miljøafgrøder på 140.000 ha i dyrkningssæsonen 2014/15. Men randzonerne skal overholdes, og vådområdeprojekter og vandløbsrestaureringer kan fortsætte.

Det har miljøminister Ida Auken og fødevareminister Mette Gjerskov nu fastslået som følge af, at Natur- og Miljøklagenævnet sidste år erklærede de statslige vandplaner ugyldige på grund af en for kort supplerende høringsperiode. Der har siden været en del usikkerhed om, hvordan nævnets afgørelse ville påvirke andre miljøtiltag, og det er noget af den usikkerhed, ministrene nu kommer i møde.

-Det er godt for miljøet, at de fleste miljøforbedringer kan fortsætte, selv om vandplanerne midlertidigt er ugyldige. Naturen kan ikke vente med at få det bedre, og med dagens beslutninger sikrer vi, at situationen med vandplanerne ikke forsinker de fastlagte miljøtiltag mere end højst nødvendigt, siger miljøminister Ida Auken.

Når dyrkning af miljøafgrøder på 140.000 ha må udskydes, skyldes det, at de juridisk er bundet op på vandplanerne, og da de er ugyldige, er der ikke længere juridisk grundlag for at indføre dem.

Når randzonerne stadig gælder, skyldes det, at de er indført af Folketinget ved lov. Randzonerne skal bl.a. bidrage til et renere vandmiljø, men de er ikke juridisk forbundne eller afhængige af vandplanerne.

Når vådområdeprojekter til reduktion af kvælstof kan fortsætte, skyldes det, at de ikke forudsætter vedtagne vandplaner. For at de kan fortsætte, kræver det dog, at visse bekendtgørelser ændres. Det er Naturstyrelsen og Naturerhvervsstyrelsen i gang med. De forventes klar midt i februar.

Også vandløbsrestaurering kan fortsætte, men det kræver tillige en ændring af bekendtgørelser. Så snart de er på plads, kan projekterne komme i gang.

Vandløbsvedligeholdelsen er ikke gået i gang endnu, og det udsættes, indtil der er gyldige vandplaner. 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.