De seneste år har der været en række dramatiske episoder med vold mod medarbejdere på sociale botilbud. Det har atter skærpet fokus på, hvordan ansatte kan sikres et arbejdsliv uden trusler, vold og i yderste konsekvens drab.
- Social- og sundhedsarbejdere er nogle af dem, der er mest udsatte, når de går på arbejde. Flere arbejdspladser på socialområdet efterspørger metoder til at vurdere risikoen for vold. De værktøjer, der findes, er primært udviklet i hospitalspsykiatrien, og de er ofte for komplekse og kan ikke umiddelbart overføres til fx sociale botilbud, siger Bjarne Møller, chefkonsulent i SUS og projektleder for den landsdækkende indsats Vold som Udtryksform.
Udviklingsarbejde om risikovurdering
Det var baggrunden for, at Vold som Udtryksform i 2013 inviterede arbejdsmiljørepræsentanter og ledere fra en række sociale bo- og servicetilbud til at deltage i et udviklingsarbejde om risikovurdering. Med inspiration fra de eksisterende værktøjer til risikovurdering skulle de sammen udvikle metoder og procedurer, som passede til deres behov og rammer.
11 eksempler på redskaber
Publikationen Risikovurdering – et bidrag til voldsforebyggelse præsenterer nogle af de redskaber, der blev udviklet i forløbet. Den introducerer begrebet risikovurdering og bringer 11 eksempler på, hvordan bo- og servicetilbud bruger redskaber og metoder til risikovurdering – med fokus på både de ansattes sikkerhed og borgernes tryghed og mestring.
Publikationen henvender sig til arbejdsmiljørepræsentanter, ledere og medarbejdere, der risikerer at møde vold på arbejdspladsen.
Download eller bestil Risikovurdering – et bidrag til voldsforebyggelse.
Se film med deltagerne fra udviklingsforum om risikovurdering.
Kontakt
Bjarne Møller, chefkonsulent
tlf. 2985 5866, [email protected]