En busbillet for et valgkort

Infrastruktur

18/11/2013 17:24

Mikael Lindholm

Det skal ikke være prisen på busbilletten, der afgør om man kommer ned og stemmer. Med kommunesammenlægningen er der kommet færre valgsteder og større afstande til stemmeboksen. Det har fået flere trafikselskaber til at lave billige eller gratis kampagnebilletter. Det sikrer dog ikke lige adgang i hele landet, da det langt fra er alle regioner der er dækket af trafikselskabernes tiltag.

Nordjyllands Trafikselskab, Sydtrafik og Fynbus. Disse tre selskaber har på forskellig vis valgt at prioritere midler til billigere eller gratis busbilletter i løbet af kommunalvalget og på valgdagen.

Trafikselskaberne har valgt tre vidt forskellige måder at omgås problematikken på:

Fynbus vil have alle med

Kommunikationschef hos Fynbus, Marin Krogh, bekræfter at samtlige busser under selskabet kører gratis på valgdagen den 19. november. Man skal blot have sit valgkort med i bussen, så kan du køre gratis. Man får oven i købet en billet til turen hjem. ”Det er en beslutning taget i demokratiets ånd, med en klar tanke for, at alle skal have mulighed for at stemme, når der er valg. Alle skal have adgang til at stemme, og her vil vi gerne hjælpe med gratis bustransport”, fortæller Martin Krogh om bevæggrunden for beslutningen.

Sydtrafik eksperimenterer med mobilbilletter

”Penge skal ikke være en hindring for at stemme til kommunalvalget den 19. november. Derfor sælger Sydtrafik denne dag en kampagnebillet til fem kr. for en tur frem og tilbage fra valgstedet”, sådan lyder pressemeddelelsen fra Sydtrafik som forklaring for billige billetter på valgdagen.

”Sydtrafiks bestyrelse har besluttet at gøre sit til, at alle får mulighed for at stemme til kommunalvalget. Vi vil ikke risikere, at nogle bliver hjemme, alene fordi de ikke har råd til busbilletten”, siger bestyrelsesformand Poul Rosendahl i pressemeddelelsen.

Med kampagnebilletten kan man køre til valgstedet i sin kommune og hjem igen for fem kr. både med bus og Vestbanen og i de fleste kommuner også med Flextur.

Den billige billet kan købes af alle, der har en mobiltelefon eller en smartphone. Den købes som SMS- eller mobilbillet.

Nordjyllands Trafikselskab tilbyder gratis transport til valgtræf

Klip eller print en billet ud – så er der gratis transport til og fra i alt 12 forskellige valgtræf i de nordjyske kommuner, der er arrangeret af Nordjyske Medier, TV2 Nord og P4 Nordjylland i forbindelse med kommunal- og regionsvalget d. 19. november 2013.

Der har været arrangeret valgtræf i alle 11 nordjyske kommuner og ét regionsvalgtræf i Aalborg i forbindelse med det kommende kommunal- og regionsvalg. Nordjyllands Trafikselskab (NT) har valgt at bakke op om initiativet ved at tilbyde gratis transport til alle med busser og med Nordjyske Jernbaners tog til og fra de forskellige valgtræf. Gine Petersen, Product Manager hos NT fortæller, at man ved at klippe en billet ud i sin lokalavis eller printe en billet via Nordjyske Mediers hjemmeside kan komme frem og tilbage til valgtræf i sin kommune - helt gratis. Billetten er gyldig et par timer før og efter selve valgtræffet og gælder alle NT’s busser og tog i den pågældende kommune, hvor valgtræffet finder sted.

Ros til trafikselskaberne

Lisbeth Zornig Andersen, tidligere børnerådsformand og initiativtager til Stemmer på Kanten, roser trafikselskaberne, men undrer sig over, at kommuner og regioner ikke har handlet på området:” Det er rigtig godt at selskaberne går ind i det, stor ros til dem. Men dybest set er det kommunernes ansvar, at det ikke et billetprisen der bliver afgørende. Jeg tror at billetprisen kan være langt mere afgørende for, om man som socialt udsat kommer til stemmeboksen den 19, end eksempelvis oplysningskampagner”, siger Lisbeth Zornig Andersen, der i forbindelse med sit arbejde med Stemmer på Kanten har mødt udsatte i alle regioner, for hvem busbilletten er en blandt mange barrierer for at få sat krydset:” Det kræver ressourcer og overskud at tage ned på en fyldt skole og få stemt. Skal man kæmpe fra dag til dag for tag over hovedet, har man fire unger som alenemor eller er man psykisk sårbar, skal der ikke meget til, at der ikke lige bliver stemt den dag. Lad os minimere de barrierer vi kan, så alle kan få lige adgang til stemmen”.

 

 

Mest Læste

Annonce