It skal i lean-lære

09/04/2013 10:45

Dansk Industri

Brug lean i it-afdelingen og få mere ud af din it-investering, lyder det fra leanekspert Michael Ortzen. Amerikanske Michael Ortzen, leanekspert og president i Mike Ortzen & Associates, lægger ikke fingrene imellem.

- Der er et kæmpe potentiale for virksomhederne i at få mere ud af de penge, de investerer i it. Mange af de virksomheder, jeg taler med, kan slet ikke forklare, hvilke fordele, de får ud af investeringen. Folk ruller med øjnene og siger, at det med it altid tager længere tid end ventet. Næsten altid koster mere end ventet. Og når de så får løsningen op at køre, så er det aldrig helt det, man har haft behov for, fortæller Michael Ortzen.

Panikagtig tilstand
Når Michael Ortzen besøger virksomheder rundt om i verden, er det besværlig regulering og mangel på tid, penge og medarbejdere, der optager sindene.

- For både it og forretningen kan det koges ned til en panikagtig tilstand, hvor der ikke rigtig er overskud til at lave de nødvendige forbedringer af it og organisationen, siger han.

Over kløften
Ofte er der en kløft mellem it-afdelingerne og den øvrige del af forretningen, mener Michael Ortzen.

- Man har hver sin kultur, som ikke er tilpasset hinanden. Måden at få bugt med dette er gennem lean-it. Mange virksomheder bruger lean til at forbedre deres processer i f.eks. administrationen, produktionen og leveringskæden. Men ikke i it. Det gælder om at få introduceret it til lean og involveret dem i et lean-projekt. Det kan være et projekt i produktionslinjen. Og så skal man sørge for at have mindst et par it-folk med i det ansvarlige team, foreslår han.

Lav et pilotprojekt
Han foreslår også, at it selv laver et pilotprojekt.

- It-afdelingen kan begynde med at lave et forbedringsprojekt i deres egen organisation. Leanteknikker og -værktøjer vil så bygge bro mellem it og resten af organisationen, fordi man vil få et fælles sæt af begreber, siger Michael Ortzen og tilføjer:

- Jeg har brugt teknikkerne i over ti år og de virker altid. Jeg er ikke faldet over ét eneste it-team, som ikke med succes har taget værktøjerne til sig. Men man skal have en facilitator på, som taler it-folkenes sprog. Det vigtigste ved lean-it er ikke teknologien, men menneskene, understreger Michael Ortzen.

Mest Læste

Annonce