Jobrotation - en investering i fremtidens hjemmepleje

Både ledige Social- og Sundhedshjælpere og ansatte i hjemmeplejen får et gevaldigt kompetenceløft, når det hidtil største jobrotationsprojekt i Slagelse Kommune går i luften. Formålet er at sikre, at hjemmeplejen også i fremtiden kan levere høj service til borgerne.

Når 100 medarbejdere fra ældreområdet i den kommende tid skal videreuddannes indenfor sundhed, dansk og IT står et hold på 20 nyuddannede vikarer klar til at overtage.

Vikarerne, der alle er ledige SOSU-hjælpere, får gennem jobrotationsprojektet mulighed for at komme ud og prøve kræfter med det fag, som de er uddannet til, men hvor jobmulighederne for tiden er små. Og det er en god idé af flere årsager, fortæller Virksomhedskonsulent Ali Yavuz fra Jobcenter Slagelse.

- For tiden havner næsten 85 % af de nyuddannede SOSU-hjælpere i ledighed efter deres uddannelse, og hvis man starter sin karriere med ledighed, så risikerer man at gå i stå. Hér giver jobrotationsordningen både medarbejderne på ældreområdet mulighed for at efteruddanne sig, samtidigt med, at ledige får den erhvervserfaring de har så hårdt brug for.

For selvom arbejdsmarkedet måske ikke er det mest gunstige for tiden, siger alle fremskrivninger, at der snart vil blive brug for arbejdskraft, især indenfor social- og sundhedssektoren.

- Vi ved, at vi har brug for de her kompetencer både på den korte og den lange bane. En stor del af medarbejderne vil gå på pension indenfor en årrække, og så kommer der til at mangle hænder. Derfor er det også et område med rigtigt gode muligheder for ledige, og jobrotation er deres chance for at prøve kræfter med branchen, forklarer Ali Yavuz.

Jobrotation vækker glæde
Birgit Lundsbjerg, faglig koordinator i FOA Midtsjælland, deler den positive holdning til jobrotationsprojektet.

- Jeg ser det som et meget stærkt projekt. Jobrotation er en rigtig god måde at forebygge nedslidning for de ansatte og give dem en opdatering af forskellige faglige kompetencer. Samtidigt er vores store udfordring i øjeblikket, at nyuddannede Social- og sundhedspersonale i stor stil er arbejdsløse når de er færdige på skolen. Så hvis vi kan være med til at give dem erfaring ude på arbejdspladserne, samtidig med at de ansatte får et pusterum og bliver fyldt op både på den fysiske og psykiske konto, så er det en succes.

De 20 ledige SOSU-hjælpere, der skal være rotationsmedarbejdere i hjemmeplejen, har alle modtaget et 3-ugers opgraderingskursus gennem AOF. På kurset modtager de blandt andet undervisning i de systemer og værktøjer man bruger i hjemmeplejen, og i, hvordan hverdagen er. På den måde er de helt klar, når de starter i jobbet d. 16. april, forklarer afdelingsleder i AOF Center Sjælland Syd Marianne Brender.

- Opgraderingskurset er bygget op i flere spor. De ledige bliver undervist i temaer der handler om den gode kontakt, sundhed og trivsel for borgerne, samtidig med de bliver opkvalificeret indenfor dansk og IT, egen sundhed, demens og arbejdstilrettelæggelse i hjemmeplejen.

Efter de 3 ugers kursus er de ledige sikret ansættelse på ordinære forhold i 23 uger, svarende til, at de får et halvt års erfaring indenfor deres fag. Derudover får de overenskomstmæssig løn, mens de er vikarer i hjemmeplejen.

Emneord: Social- og Sundhedshjælpere, Ali Yavuz, Birgit Lundsbjerg, SOSU, Hjemmepleje, Kompetenceløft, Jobrotation, Slagelse Kommune
Slagelse Kommune på DenOffentlige.dk Slagelse Kommune
Aktivitet: Artikler: 1 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 08.05.17 Velfærd
  Aarhus største plejehjemsfirma går konkurs

  Aarhus Kommune gør alt for at hjælpe berørte borgere, efter at hjemmehjælpsfirmaet Hjemmehjælpen A/S er gået konkurs. Rådmand vil have speedet op på ældreministerens initiativer, som skal skabe større tryghed for de ældre.

 • 21.02.17 Velfærd
  Nu kan man få løn under læreruddannelsen

  Seks sjællandske kommuner vil nu tilbyde lønnet arbejde på en skole sideløbende med uddannelsen til lærer. Muligheden er især oplagt for lærervikarer, der ønsker mere faglig og pædagogisk ballast.

 • 27.06.17 Politik
  Her er de 44 frikommuner - i otte netværk

  Regeringen har udpeget otte frikommunenetværk, der består af i alt 44 forskellige kommuner. De får i de næste fire år frihed til at afprøve nye ideer og løsninger i praksis.

 • 26.09.16 Velfærd
  Her er den nationale demenshandlingsplan

  PRESSEMEDDELELSE – Tre nationale mål og 27 konkrete initiativer skal løfte demensindsatsen og gøre Danmark demensvenligt. Sundheds- og ældreministeren vil sikre en højere og mere ensartet kvalitet i behandlingen og plejen af mennesker med demens og i hjælpen til de pårørende.

 • 03.05.16 Velfærd
  Måltidsværter og flere ansatte: Sådan bruger Aalborg værdighedsmillioner

  Forligspartierne i Aalborg Kommune vil bruge 34 millioner på flere medarbejdere på plejehjemmene og i hjemmeplejen, og så skal livsglæden bl.a. øges med måltidsværter og et aflastende daghjem for svært demente.