Nærdemokratiet lider i de nye storkommuner

Borgerne i de nye storkommuner føler, at de har fået mindre lokal indflydelse efter kommunalreformen. Skoler nedlægges, børnehaver holder lukkedage, og hjemmehjælpen skæres ned. Men efter strukturreformen i 2007 føler danskerne, de har mistet indflydelse på de nære beslutninger i de nye og større kommuner.

 Det viser en ny undersøgelse fra Aarhus og Københavns universiteter, skriver Kristeligt Dagblad. - Borgerne oplever et fald i deres politiske selvtillid. Større kommuner giver dårligere nærdemokrati, og borgerne står med en følelse af, at det er blevet sværere at forstå og påvirke nærdemokratiske beslutninger. Det siger en af forskerne bag undersøgelsen, professor David Dreyer Lassen fra Økonomisk Institut ved Københavns Universitet til Kristeligt Dagblad. I undersøgelsen er 1000 borgere i 30 udvalgte kommuner blevet spurgt om deres indflydelse på kommunalpolitikken, og resultaterne er blevet sammenlignet med en tilsvarende undersøgelse fra 2001. Forskellen er klar: Efter kommunesammenlægningen synes 6 ud af 10, at kommunalpolitik er så kompliceret, at de ikke forstår, hvad der foregår. Det er 30 procent flere end før reformen. David Dreyer Lassen mener, at konsekvensen kan blive politisk apati og henviser til, at kun 65,8 procent afgav deres stemme ved kommunalvalget i 2009. Ifølge kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole bekræfter undersøgelsen en lang række tidligere rapporter, der viser, at nærdemokratiet har det skidt i de nye storkommuner.

DenOffentlige.dk på DenOffentlige.dk Bliv medlem af DenOffentlige og vær med til at skabe debatten, dele viden og fremme en god udvikling i samfundet....
Aktivitet: Artikler: 1359 | Events: 31 | Kompetenceområder: 5

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer