Offentlig effektivisering: På vej væk fra de rå besparelser

Stram økonomi, højtryk på uddannelse af ledere og medarbejdere samt massevis af praktiske erfaringer med nye løsninger er ved at forme en ny dagsorden.

Kommunaldirektør Niels Højberg mener, at effektivisering fylder mere end rå besparelser

 

”Jeg har større respekt for de konkrete ting, der lykkes, end de mange teoretiske diskussioner om, hvad vi bør gøre. De kommende år er dagsordenen, at vi skal lære af, hvad der lykkes, og så gøre det. Det med at dele resultater bliver rigtig vigtigt.”
Det mener kommunaldirektørenes nye formand, Niels Højberg, der er topchef i Aarhus Kommune. Han er træt af langhårede diskussioner om hvilken retning og hvorfor, men vil se konkrete praktiske resultater rullet ud i storskala. Tiden fra prøve til praksis skal skæres ned, og Aarhus Kommune har ifølge Højberg allerede vist vejen.
”Vi har valgt at tage eksisterende erfaringer og begrænse antallet af pilotforsøg på eksempelvis det velfærdsteknologiske område. Til gengæld har vi lagt stor vægt på inddragelse af medarbejdere, uddannelse og planlægning,” fortæller Højberg, der med egne ord tabte avisen på gulvet, da økonomer efterlyste større offentligt forbrug.
”Jeg bliver provokeret af økonomer, der taler om at vi skal øge forbruget. Det er jo slet ikke det, det handler om. Godt nok er vi på et punkt, hvor vi må se på, om vi absolut skal ligge under den ramme, som regeringen har dikteret. Men det gør vi jo, fordi man så rigidt vil styre vores økonomi. Så vil man så hellere ligge på den sikre side,” siger Højberg, der alligevel åbner døren for en ny udvikling.
”Vi har skåret mange omkostninger fra. I Aarhus har vi skåret ti procent på få år, men vokser samtidig. Derfor er vi i en situation, hvor vi kan investere i nye løsninger, systemer og kompetenceudvikling,” fortæller kommunaldirektøren.

Læs også: Effektivisering: Konstant, ledet og gennemsigtigt

Års forberedelser ligger bag
Den kommende bølge af effektiviseringer er resultatet af to ting, der begyndte med kommunalreformen og blev forstærket af den finansielle krise. I 2007 indgik arbejdsmarkedets parter en trepartsaftale på det offentlige område, hvor der bl.a. blev afsat 300 millioner til videreuddannelse af ledere og medarbejdere. Med finanskrisen kom en brat opvågen, der sendte kommunerne på 180 graders vending fra stigende forbrug til faldende forbrug. De senere år har taget hårdt på alle, og nu skal der betales tilbage.
”Der har været tale om rå nedskæringer, men der er brug for kloge effektiviseringer,” siger FTF-formand, Bente Sorgenfrey.
De senere år har tusindvis af offentlige ledere og medarbejdere været gennem diplomuddannelser, masteruddannelser og lignende og vil bruge deres nye viden og værktøjer. Samtidig er der efter års massiv indsats for at få styr på økonomien et råderum i den kommunale økonomi. Læg de to ting sammen, og så får man råstofferne til en ny udviklingsbølge med fokus på effektiviseringer af de kloge slags.

Formand for FTF mener, at de senere år har handlet mere om rå besparelser end smart effektivisering.

 

”Det er jo grotesk, at underforbruge så meget som man gør ude i kommunerne,” påpeger Sorgenfrey. Hun skal i debat med bl.a. kommunaldirektørernes nye formand, Niels Nøjberg, på Folkemødet. Netop Højberg er klar til at gribe Sorgenfrey's ønske.
”Det er svært at få de gode løsninger og ideer i spil, når de udvikles decentralt og man giver decentral frihed til at gøre det. Derfor er det utrolig vigtigt, at inddrage medarbejderne, og have fokus på at få ideerne til at vandre,” siger Højberg, og kommes i møde af Sorgenfrey.
”Vi fortæller vores medlemmer af MED-udvalg, at de skal turde forpligte sig og anerkende ledere, der går nye veje,” siger Sorgenfrey, og ønsker samtidig, at personaleorganisationerne i højere grad blev involveret og anerkendt for det konstruktive med- og modspil de kommer med.
”Vi bliver tit opfattet som besværlige, men vi ved bare, at medarbejderne skal involveres og inddrages, hvis forandringer skal blive en succes og man skal undgå fejl,” understreger FTF-formanden.

Effektivisering er nye løsninger
For Jens Terp, der er bl.a. er formand for organisationen Frie Børnehaver og Fritidshjem med omkring 500 selvejende institutioner under paraplyen, er effektivisering ikke målet men midlet.
”Hovedfokus må være, at vi konstant er opmærksomme på, at gøre tingene bedre, smartere og billigere. Effektivisering er derfor snarere midlet, mens målet er, at få bedre løsninger for de samme penge. Her bidrager selvejende institutioner markant med inspiration, og jeg ville ønske det blev anerkendt i langt højere grad af de offentlige myndigheder,” siger Jens Terp, der dagligt hører historier om, hvordan selvejende institutioner chikaneres som konkurrenter til de offentligt drevede.
”Jeg forstår ikke, at der skal være en form for ideologisk blokering for at lade gode ideer og mere effektive løsninger vandre mellem de offentlige myndigheder og alle andre. Der er i den grad behov for et opgør med det offentlige som monopol på leverandør af velfærdsydelser, så alternativer, som f.eks vores not-for-profit til ren offentlig drift kan blive anerkendt og brugt i langt større omfang ,” siger Jens Terp.

/Nick Allentoft/ 

Emneord: Effektivisering, Besparelser, Niels Højberg, Kommunaldirektør, KomDir, Uddannelse, Personaleledelse, Innovation
DenOffentlige.dk på DenOffentlige.dk DenOffentlige.dk bidrager aktivt til information, videndeling og netværk for aktører i og omkring den offentlige sektor. DenOffentlige.dk har med konstant stigende bruger og læsertal erfaret im...
Aktivitet: Artikler: 1402 | Events: 31 | Kompetenceområder: 5

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

5 seneste job

TILMELD NYHEDSBREV

Få også tema-nyhedsbrevene:

Læs også

 • 21.11.18 Ledelse
  Lejre slanker direktionen

  Der bliver kun ansat én ny direktør som erstatning for to, der stopper. Det giver en besparelse og skal samtidig sikre et endnu bedre samarbejde på tværs af fagområderne. Ny stilling som vicekommunaldirektør bliver snart slået op.

 • 19.11.18 Uddannelse
  Politiske besparelser får konsekvenser

  Besparelser betyder, at KVUC i perioden 2016-2021 vil rammes af nedskæringer på ca. 65 mio. kr. KVUC har som konsekvens varslet afskedigelse af 27 medarbejdere. Rektor opfordrer til særlig politisk bevågenhed omkring uddannelsernes kvalitet i de kommende år.

 • 24.10.18 Velfærd
  Nye tal: Offentlige arbejdspladser samarbejder på livet løs om nye løsninger

  Næsten fire ud af fem offentlige innovationer sker i samarbejde med en eller flere aktører uden for egen arbejdsplads, viser nye tal fra Center for Offentlig Innovation. Det udfordrer myten om en offentlig sektor, der lukker sig om sig selv.

 • 31.07.18 Uddannelse
  Ledelsesekspert om fusion: Ny institution kommer til at stå stærkt

  Fusionen af Erhvervsakademiet Lillebælt og University College Lillebælt vil øge samarbejde på tværs og fokus på at omsætte viden til effekt er potentialer. Dermed får Region Syddanmark en stærkere aktør i ledelses- og organisationudvikling, mener Kuno Johansen.

 • 31.07.18 Uddannelse
  Byd velkommen: Syddanmark har fået en ny uddannelsesinstitution

  Når 11.000 studerende i Odense, Vejle, Svendborg, Jelling og Fredericia efter sommerferien indfinder sig i undervisningslokalerne, bliver det for første gang UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole, der danner ramme om undervisningen.