Pressen rækker hånden ud

Med bogen ”En konstruktiv nyhed” går en lang række af dansk presses mest centrale aktører foran i et opgør med pressens negative verdenssyn.

Bogen er redigeret af DR's mediedirektør, Ulrik Haagerup, der har brugt det meste af sin karriere på at udvikle den konstruktive nyhed. Med bogen har Haagerup fået erfarne mediefolk, politikere, forskere og samfundsdebattører med på en ny bølge. Det gør bogen både læsværdig og inspirerende.

Prøv et tankeeksperiment: Tænk hvis politikere undlod at gå i overgear, hver gang de finder en fejl hos andre. Hver gang nogen træder ved siden af. Hver gang pressen fortæller en historie om noget forfærdeligt.

Tænk hvis interesseorganisationer undlod at forlange flere penge, mere lovgivning og flere regler, hver gang pressen afslører dårlig opførsel, fejl eller manglende regler.

Tænk hvis borgerne bevidst fravalgte de negative historier, skandalerne, sladderen og slagsmålene.

Er det muligt? Nej vel. Den væsentligste fødekæde til pressens negative verdenssyn, er kilderne selv.

Men det negative slår os ihjel, hvis det fylder for meget, og derfor er der brug for konstruktive nyheder. Pressen bidrager i alt for høj grad til at fodre det negative, fremme skandalerne og understøtte søgningen efter sensationerne. Med bogen, der i øvrigt er udgivet af Journalisthøjskolens eget forlag, AJOUR, inviterer Haagerup og hans medforfattere hele Danmark med til en fornyelsesproces. Nogen må tage ansvaret for en sund, fremadrettet og konstruktiv samfundsdebat om fremtiden, og hvem har et større ansvar end pressen?

DR's mediedirektør citerer i bogen ”En konstruktiv nyhed” Albert Einstein:

”uden at ændre vores måde at tænke på, kan vi ikke løse de problemer, vi har skabt med vores måde at tænke på” og bringer derefter læseren gennem en inspirationsrejse, hvor 15 skribenter fra presse over forskning til politik giver hver deres svar på, hvordan den konstruktive nyhed bør – kan - sætte scenen for fremtiden.

De tre kriser

Udgangspunktet for bogen – og det stigende behov for den konstruktive nyhed – er ifølge Haagerup de tre kriser: Ledelseskrisen, Velfærdskrisen og Mediekrisen.

Ulrik Haagerup er skånselsløs i forhold til sine egne, i beskrivelsen af Mediekrisen:

”Pressen er medskyldig i både 1 og 2 (Ledelseskrisen og Velfærdskrisen, red.) og er samtidig selv i dyb krise fordi befolkningerne vender den traditionelle journalistik ryggen og søger mod nye medieformer, der giver mere mening i deres egne liv.”

Haagerup går med andre ord forrest i et opgør med pressens verdenssyn, og bogens bidragydere kommer alle sammen med tankevækkende og inspirerende betragtninger, der grundlæggende taler til moralen, modet og missionen i hver enkelt af os.

Derfor er fremtidsforskeren Anne Skare Nielsens spørgsmål også relevant – er det den dekadente fremtid eller den, der giver ”mening, viden, originalitet, autencitet, tid og energi”, og formuleret i spørgsmålet: ”Hvem hjælper os til at finde ud af, hvilken vej der er den rigtige at gå, og ikke mindst gør det attraktivt at vælge den, selv om den er helt vildt besværlig?”

Udfordrer mistilliden

Bogen udfordrer både den politiske scene og samtlige kommunikations- og spin-mennesker, men det giver også nye muligheder for dem, der tør.

Således beskriver bogens redaktør Ulrik Haagerup, hvordan deltagerne i et initiativ til konstruktiv journalistik mødte ideen med opgivenhed og mistillid til de journalitiske motiver.

Baggrunden var, at Nordjyske Medier inviterede bl.a. Margrethe Vestager, Christine Antorini og Anders Bondo Christensen til ”24 timer for 5 c” hvor deltagerne skulle blive enige om et nyt skema for folkeskolen. Haagerup fortæller:

”Inden pausen for natten kom jeg forbi deltagerne, der sad med et glas rødvin og vendte dagens begivenheder. Samtalen forstummede, indtil Margrethe Vestager sagde:

- Vi sidder her og diskuterer, om vi kan stole på dig. Kan det være rigtigt, at I journalister ikke er ude på at nakke os? Finde fejl og forsøge på at splitte os og få os til at fremstå tåbelige, sådan som i plejer? Kan pressen virkelig være fødselshjælper og ikke blot anklager og dommer. Vi har netop besluttet at gøre forsøget.

Det så man dagen efter, da de stolte deltagere blev enige om et nyt skema for 5.c, der gjorde innovation og kreativitet til gennemgående fag...”

Haagerup har i flere år været en af dansk presses drivkræfter i udviklingen af den konstruktive nyhed – eller måske snarere opgøret med et negativt verdenssyn og forsøg på at hjælpe nye svar og løsninger frem. Med bogen bringer han debatten og definitionen et skridt videre, og bogen viser, at perspektiverne og mulighederne er der, men vejen er svær, fyldt med bump og afhængig af mange andre end pressen selv.

Respekten om politikerne

En af bogens klare konklusioner er, at respekten om politikerne er forsvundet. Den tid, hvor titlen ”folketingsmedlem” blev omtalt med respekt og anerkendelse er slut, og det er i sig selv skadeligt for den konstruktive nyheds fremtid. Men måske er det den konstruktive nyhed for politikerne – og de forvaltninger i hele landet, der servicerer dem. Måske skal netop politikerne lukke for det negative, og finde sammen om det positive, det konstruktive og det fremadrettede.

Er det muligt bliver Anne Skare Nielsens fremtidssyn måske gjort til skamme – hun mener nemlig, at det dekadente lige nu står til at vinde:

”Vores børnebørn vil sandsynligvis se tilbage på vores tid i skrivende stund og bedømme den ”dekadent”: Et samfund, der er ved at drukne i overfladisk, overflødig overflod. Et mediebillede præget af larm, støj og store babser, hvor ingen løftede et øjenbryn over, at produkter markedsføres ved hjælp af de 7 dødssynder. Også i aviserne, som ellers brystede sig af uafhængighed og troværdighed.”

Nu har pressen spillet ud; rakt hånden frem til samarbejde. Spørgsmålet er, om den udstrakte hånd kommes i møde. Om der gives håndslag.

FAKTA

Titel: Et opgør med pressens negative verdenssyn: En konstruktiv nyhed

Forlag: AJOUR

Redaktør: Ulrik Haagerup med bidrag fra: Michael Christiansen, Bertel Haarder, Mogens Lykketoft, Erik Rasmussen, Sune Bang, Stine Bosse, Jens Otto Kjær-Hansen, Peter Bro, Jørn Henrik Pedersen, Per Westergård, Hans Henrik Knoop, Søren Knudsen, Cathrine Gyldensted, Anne Skare Nielsen.

ISBN: 978-87-92816-25-2

Køb bogen her: http://www.dmjx.dk/boghandel/view/en-konstruktiv-nyhed

//Nick Allentoft//

Emneord: Medier, Journalistik, Debat, Konstruktive nyheder, Anmeldelse, Lobbyisme, Ulrik Haagerup, Skandaler, Pressen, Einstein, Mediekrisen, Anne Skare Nielsen, Margrethe Vestager, Christine Antorini, Anders Bondo Christensen, Michael Christiansen, Bertel Haarder, Mogens Lykketoft, Erik Rasmussen, Sune Bang, Stine Bosse, Jens Otto Kjær-Hansen, Peter Bro, Jørn Henrik Pedersen, Per Westergård, Hans Henrik Knoop, Søren Knudsen, Cathrine Gyldensted, Spin, AJOUR, Chefredaktør Nick Allentoft
DenOffentlige.dk på DenOffentlige.dk Bliv medlem af DenOffentlige og vær med til at skabe debatten, dele viden og fremme en god udvikling i samfundet....
Aktivitet: Artikler: 1359 | Events: 31 | Kompetenceområder: 5

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 28.11.12
  Helt fantastisk at nogen

  Helt fantastisk at nogen endelig tager den store udfordring op med at flytte nyhedskulturen. Det MÅ være den rigtige vej at gå, at få journalister gjort medansvarlige for at vi som borgere og vælgere får et retvisende billede af det samfund vi er en del af. Hvordan skal vi ellers blive istand til at spille en rolle som veloplyste vælgere i det demokrati, der skal sikre de bedste udsigter for fremtiden?

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 02.03.20
  POV relancerer DenOffentlige.dk

  POV International har per 1. marts 2020 overtaget driften af DenOffentlige.dk under navnet POV DenOffentlige. De to digitale medier vil fortsat udkomme på hvert sit site med separate redaktionelle profiler og som selvstændige, åbne platforme uden betalingsmur. Samarbejdet vil åbne muligheder for videndeling og debat på tværs af de to medier, siger POV’s ledelse, der også vil styrke POV DenOffentliges journalistiske indhold.

 • 20.02.20
  Vigtigt europæisk fokus på databeskyttelse og brug af kunstig intelligens

  Nyt stort EU-udspil om kunstig intelligens og ansvarlig brug af teknologi kan give et fornuftigt fundament for digitaliseringen

 • 15.08.19 Uddannelse
  Nyt samarbejde mellem COK og Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

  COK og Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX) indgår et nyt samarbejde, der sætter fokus på at styrke kommunikationen i den kommunale sektor.

 • 22.03.19 Velfærd
  Neergaard og Kristensen advarer mod velfærdsstatens dominans

  “Vi er kommet i en situation, hvor velfærdsstaten fylder lovlig meget, hvorimod velfærdssamfundet forsømmes," siger tidligere beskæftigelsesminister. "Vi er begyndt at rulle velfærdssamfundet tilbage," siger Dennis Kristensen. Hør dem i Velfærdsdebatten med Nick Allentoft.

 • 16.03.19 Ledelse
  Klaus Majgaard: Bryd styring op i tre rum

  Vend styringen på hovedet, lyder det fra bl.a. Anders Bondo Christensen. Jamen, hvad nu hvis vi bryder den op og skaber tre rum, hvortil styringen skal tilpasses, foreslår Klaus Majgaard.