Dokumenteret viden skal bane vejen for mere offentligt-privat samarbejde

Politik

30/4/13 11:17

Jesper Brønnum

Mere viden om, hvad der virker, større fleksibilitet og nye ideer til samarbejdet mellem det offentlige og private.

Det er kort fortalt det, som jeg håber, at Rådet for Offentligt-Privat Samarbejde vil bidrage til. Rådet blev nedsat tidligere på måneden af erhvervs- og vækstministeren. Og på vegne af erhvervslivet skal der lyde en uforbeholden ros til regeringen for på en herligt operationel måde at understøtte det offentligt-private samarbejde. Det er der i den grad brug for.

For Dansk Erhverv handler samarbejdet for det første om at bidrage til en endnu mere effektiv og innovativ offentlig sektor. For det andet vil vi gerne sikre privates og ikke-offentlige virksomheders muligheder for i åben konkurrence at løse flere opgaver.

Potentialet for mere samarbejde er enormt. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen dokumenterede i december 2012 et samlet potentiale for øget samarbejde på ikke mindre end 377 milliarder kroner. I forvejen tegner det nuværende samarbejde sig for en værdi af 294,5 milliarder kroner. Det er især inden for borgernære velfærdsopgaver som sundhedsbehandling, ældrepleje og sociale opgaver. 

For regionerne og kommunerne er det afgørende spørgsmål imidlertid: Hvad kan et øget samarbejde bidrage til - og hvad er effekten?

Netop her kan det nye råd spille en afgørende rolle. Der er nemlig brug for at få samlet op på erfaringerne både fra ind- og udland med lødige og saglige analyser. Der er brug for at stille skarpt på de økonomiske, kvalitetsmæssige og innovative effekter. Flere områder er allerede veldokumenterede, men det skal helst være sådan, at man som offentlig beslutningstager kan finde inspiration på samtlige serviceområder. 

For konkret viden om effekterne af konkurrenceudsættelse er den bedste vej til at sikre en pragmatisk og sagligt funderet beslutning. Hvis man har sat fødderne i en kommune, ved man, hvad presset på effektivisering har betydet for viljen til at gå nye veje. Samtidig har mange kommuner og regioner har allerede taget konkrete skridt til at afprøve nye samarbejdsformer på centrale velfærdsområder. 

Det gælder for eksempel Syddjurs Kommune, der har entreret med private udbydere i ældreplejen, og Region Sjælland, der er i gang med at etablere et nyt banebrydende samarbejde med privathospitaler inden for sundhedsbehandling. Og hvad angår selve udbudsprocessen, har Gribskov Kommune inviteret de private med ind i maskinrummet til at give bud på hvordan et fremtidigt partnerskab på velfærdsområdet kan se ud. 

Det offentligt-privat samarbejde har utvivlsomt en lys fremtid foran sig. Nu skal det også for alvor dokumenteres. Rådet for Offentligt-Privat Samarbejde kan gennem målrettede analyser og formidling af erfaringer med de nyeste samarbejdsformer rydde en væsentlig barriere af vejen – og dermed sætte yderligere tempo på det offentligt-private samarbejde. 

Af markedschef Jakob Scharff, Dansk Erhverv

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.