Færre udbud på velfærdsområdet

08/04/2011 10:29

Jesper Brønnum

Nye tal fra Udbudsvagten viser, at det samlede antal udbud steg fra 2009 til 2010, men velfærdsområdet går kraftigt tilbage. Det offentlige har ikke forstået, hvor potentialet er størst, mener Dansk Erhverv. Det går i den rigtige retning med antallet af udbud, viser nye tal fra Udbudsvagten.

”Det er selvfølgelig rigtig glædeligt, at antallet af udbud fortsætter med at stige. Med de velfærdsudfordringer, vi står overfor i de kommende årtier, er det helt afgørende, at vi bliver bedre til at dragenytte af samarbejder med ikke-offentlige aktører, der kan løse opgaverne bedre og til den rigtige pris,” siger chef for offentlig-privat samarbejde i Dansk Erhverv, Marie Louise Løvengreen Rasmussen.

Ingen er tjent med offentligt monopol
Men borgerne må i stigende grad nøjes med offentlige tilbud på velfærdsområdet. Tallene viser således, at antallet af udbud inden for velfærdsopgaver er faldet med 19 pct., og det er en bekymrende udvikling, mener Dansk Erhverv:

”Jeg ærgrer mig over, at de offentlige udbydere stadig er berøringsangste, når det gælder om at inddrage ikke-offentlige aktører på velfærdsområdet. Vi ved, at der ligger et kæmpe potentiale her, og vi går glip af besparelser, innovation og mangfoldighed i vores løsninger, hvis de bløde opgaver kun skal løses af det offentlige,” siger hun.

”Vi kan ikke være tjent med et offentligt monopol på velfærdsområdet. Men med de nye tal kan man overveje, om udbudsmodellen som vi kender den i dag, er den rigtige måde at organisere samarbejdet med det offentlige på alle områder. En alternativ konkurrencemodel på det sociale velfærdsområde– en mellemvej mellem traditionel udbud og de mange opgaver, der i dag løses af ikke-offentlige aktører på driftsoverenskomst – kunne være med til at bane vejen fremadrettet,” siger hun.

”Alle borgere er ikke ens, og derfor har vi brug for mangfoldighed i opgaveløsningen, så vi sikrer forskellige løsninger til forskellige behov. Det kan de private være med til at løse,” siger Marie Louise Løvengreen Rasmussen.
 

Mest Læste

Annonce