Overset julegave til sociale virksomheder

02/1/12 11:48

Jesper Brønnum

Midt i finanskrisen kommer EU med en gave til alle de sociale virksomheder. Det er ikke nogen lille gave - alligevel synes den helt overset i Danmark.   Gaven består i, at EU-Kommissionen netop har vedtaget Social Business Initiative og udpeget tre relevante indsatsområder, der skal gøre det lettere at være social virksomhed i EU.

For det første skal virksomhederne have lettere adgang til finansiering. For det andet skal der arbejdes for større synliggørelse af det vigtigt arbejde, de sociale virksomheder udfører. Og for det tredje skal reglerne på området forbedres, så de sociale virksomheder juridisk kan etablere sig som sociale virksomheder og ikke rammes af statsstøttereglerne, der i dag forhindrer offentlige tilskud.
 

Og hvorfor er det så en af de bedste julegaver, de sociale virksomheder kunne få? Jo, det er det, fordi Kommissionen med det nye initiativ understreger, at de sociale virksomheder kan noget helt specielt, og at de på en unik måde kan bidrage til løsningen af de velfærdsproblemer, vi i Europa står overfor både i dag og i fremtiden. Det er ellers en holdning, som man alt for sjældent støder på – ikke mindst blandt de hjemlige politikere.
 

Vi har masser af sociale virksomheder i Danmark – virksomheder, der har som formål at skabe job til mennesker med handicap, erhvervsdrivende fonde, der arbejder med socialt udsatte, socialøkonomiske virksomheder, der sender cykler til Afrika, eller tilbud, der beskæftiger hjemløse. Men de får ikke den positive opmærksomhed, de fortjener.
 

Set i lyset af den lange tradition vi i Danmark har for sociale virksomheder, er det derfor også ganske bekymrende, at stort set ingen har set den store pakke ”Social Business Initiative”, som EU har skubbet ind under juletræet.
 

Jeg ved godt, at det er andre dagsordner, der fylder medierne i disse tider – men det skal vel ikke afholde os fra at arbejde videre med så positivt et udspil? Det vil vi i hvert fald gøre fra Dansk Erhvervs side – og så håber vi bare, at vi ikke bliver alene om det.

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.