Slip velfærdssystemet fri

28/9/11 6:53

Jesper Brønnum

Mistillid er ikke et godt grundlag for samarbejde og udvikling. Det ved de fleste – også den tidligere Socialminister. Af samme grund tog hun i foråret initiativ til at fjerne den særlige ”mistillidsbestemmelse” i retssikkerhedsloven.

”Mistillidsbestemmelsen” blev grundlagt på baggrund af nogle sager, hvor private ”uretmæssigt” havde tjent penge på socialt arbejde. Bestemmelsen medførte en hidtil uset kommunal kontrol med private bo- og opholdssteder. En kontrol, der strakte sig så vidt som til at tillade den enkelte kommune at bestemme over det private tilbuds overskud, fastsætte deres priser og kræve, at alle dispositioner udover budgettet skulle godkendes af kommunen.

Den situation er selvfølgelig helt uacceptabel, stopper al udvikling og låser systemet fast i bureaukrati. Det kunne også ministeren se, derfor fjernede hun meget fornuftigt bestemmelsen. Og den tråd bør den nye regering tage op.

For alle de mange krav følger ikke direkte af loven - de er nærmere udspecificeret i bekendtgørelser. Så på trods af ønsket om at skabe et velfærdssystem i Danmark med plads til ny tænkning og udvikling, så har vi stadig et system der blandt andet:

• Forbyder institutioner selv at bestemme, hvordan de vil organiseres.
• Forhindrer veldrevne bosteder at opbygge en rimelig egenkapital.
• Kræver, at kommunen hvert år skal godkende både budgettet og enhver økonomisk disposition, der ikke følger af budgettet, løbende.
• Medfører, at det er kunden – nemlig kommunen – der fastsætter priserne.

Vi anerkender, at der har været sager, hvor penge er blevet ført over til andre formål. Løsningen på det er imidlertid ikke at mistænkeliggøre alle socialøkonomiske tilbud og fastholde en nidkær budgetkontrol. Løsningen er at skabe frihed og åbenhed fulgt af et krav om økonomisk transparens.

Lige inden valget fremlagde Socialministeriet et forslag til implementering af den nye retsstilling. Her lægges der op til, at de enkelte bo- og opholdssteder må bestemme over deres overskud, men ellers fastholdes hele systemet. Et meget lille – og bestemt ikke ambitiøst skridt.

Så kære nye regering, saml mod og gør det eneste rigtige – slip velfærdssystemet fri og tro på, at lederne af de socialpædagogiske tilbud er præcist ligeså ansvarlige som ledere i andre danske virksomheder.

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.