Kommunalvalg 2017: Mød fem stærke øko-ambassadører

Bæredygtighed

16/11/17 4:00

Kost & Ernæringsforbundet har fem stærke ambassadører, som sætter økologi på den politiske dagsorden i deres kommune op til valget på tirsdag. Mød dem her og hør, hvordan de går til opgaven.

GREVE: Rikke Friis Malver, kostfaglig eneansvarlig i daginstitutionen Æblehuset:
- Jeg drømmer om at alle offentlige køkkener i min kommune som minimum opnår det økologiske bronze-spisemærke. Jeg drømmer om, at mad foruden at mætte også er et middel til at sætte fokus på miljø, klima og dannelse i daginstitutioner, skoler, bosteder og på vores plejehjem. Jeg er optaget af, at vi kan bevare drikkevand uden sprøjtegifte og tilbyde små børn mad, som ikke potentielt skader deres hjerner. Derfor er jeg ambassadør.

Kost & Ernæringsforbundet på DenOffentlige

Kost & Ernæringsforbundet er redaktør for eget indhold på DenOffentlige og udgiver artikler, blogs, cases, synspunkter og pressemeddelelser om, af og for kost-, ernærings- og sundhedsfaglige.

Læs mere om Kost & Ernæringsforbundet her.

Læs mere om at blive redaktør for eget indhold her.

- Indtil videre har jeg haft kaffemøde med to politiske kandidater, hvor vi fik en køkkenbords snak om det, der optager os borgere i Greve Kommune - blandt andet skolemaden. Jeg har også været til et politisk topmøde som optakt til kommunalvalget. Det gav lejlighed til at uddybe mine mærkesager overfor en politisk kandidat. Vi taler videre om mulighederne med økologisk mad efter valget. I næste uge skal jeg hjælpe en anden politisk kandidat med en video, der sætter spot på økologi og mad i skoler.
- Vores by kan nå langt med engageret faglært personale, der kreativt bruger årstidens råvarer. I det hele taget skal kost- og ernæringsfaglige hjælpe politikerne til at tænke ud af boksen. Pris kan simpelthen være en undskyldning for ikke at komme i gang med en økologisk omlægning. Det er min holdning.

Læs også: Økologi skal der til. Politisk opbakning til omlægningspulje

ROSKILDE: Charlotte Bjørnskov Joyce, Kostfaglige eneansvarlig, Vuggestuen Tummelumsen:
Hvis man vil påvirke en udvikling og vores politikere, så kan det faktisk godt lade sig gøre. Det er min klare overbevisning. Derfor har jeg meldt mig som ambassadør for ØkoValg 2017.
- Jeg arbejder selv i en kommune, hvor man har været ret progressiv i forhold til økologi, også på daginstitutionsområdet. Jeg arbejder selv med over 90 % økologi. Det har været en kæmpe hjælp, at kommunen i sin kostpolitik for daginstitutioner har beskrevet, at hovedparten af fødevarerne skal være økologiske. Så er der ikke noget at rafle om. Sådan er det. Den opmærksomhed og opbakning skylder vi de øvrige offentlige køkkener i kommunen.
- Jeg har forud for et vælgermøde skrevet til samtlige deltagende politiske kandidater. Jeg spurgte, hvad deres ambition var for økologi i offentlige køkkener. Flere svarede tilbage med det samme, og ellers formoder jeg at have plantet spørgsmålet, som de måske kan tage op senere. På vælgermødet diskuterede vi FN’s verdensmål. Dét møde gjorde mig bevidst om, at vi skal gøre noget nu! Eksperterne, dem der ved noget om bæredygtig udvikling, er jo ret bekymrede. Det vi kan gøre i det små, er fx ved at omlægge til økologi i offentlige køkkener. Det er et skridt i den rigtige retning.
- Jeg drømmer om, at vi i vores kommune kan bruge mad i daginstitutioner og skoler som et dannende og bevidstgørende element, så børn og unge får et naturligt forhold til sund økologisk mad, som de senere selv kan bygge videre på På den måde kan vi også drage særlig omsorg for de sårbare børn og unge, der ikke oplever dejlig mad, af økologiske råvarer andre steder.

THISTED: Marian Bloch Larsen, økonoma, Regionshospital Nordjylland:
- Thisted Kommune positionerer sig som ’klimakommune’ med fx brugen af vedvarende energi og beskyttelse af vores natur. Det er en positiv udvikling. Men jeg drømmer om, at kommunen tager endnu et progressivt skridt og arbejder på at omlægge offentlige køkkener – større fokus på grønt, reducering af madspild og mindre kød er jo i høj grad fordelagtigt for vores klima.

- Helt generelt er jeg optaget af ordentlig mad i daginstitutioner, skoler og på plejehjem. At økologi bliver en del af de tilbud, kan måske være et skridt på vejen til at tiltrække flere familier til at bosætte sig her i Thisted. Derfor er jeg ambassadør.
- Jeg har delt kampagnesiden ’økovalg.dk’ og et kommende valgmøde på min Facebook-profil, så mit netværk kan se, hvad jeg er optaget af. Jeg har også deltaget i et spændende politisk møde i Klitmøller – her var jeg faktisk den eneste der stillede spørgsmål til økologi. Jeg vil desuden følge op med skriftlige spørgsmål til relevante politiske kandidater for at høre om deres konkrete ambitioner for økologi i offentlige køkkener, og hvilke ressourcer de vil afsætte til at realisere en økologisk omlægning.
- Politisk målsætning, kommunal opbakning og engagerede kost- og ernæringsfaglige er de faktorer, der skal til, når man vil lykkes med en økologisk omlægning.

Mød de to øvrige her.

 

Tilmeld nyhedsbrev

Mest Læste

Annonce