Madservice skal mere end at mætte

Velfærd

22/11/18 6:00

Madservice skal udvikle sig i takt med borgernes behov og ønsker. Det kræver fleksible løsninger. Og det kræver politisk prioritering at tilbyde fleksible løsninger.

Madservicen skal udvikle sig. Ellers vil der opstå et alternativt marked, mener to forskere her i bladet. Og sådan er det. Hvis ikke der er de varer på hylderne, vi har brug for, går vi til en anden butik. Hvis butikken findes, og vi kan gå dertil. Og det siger jeg ikke for at polemisere, for jeg er enig i budskabet. Madservice skal opfylde mange borgeres mange behov, både kulturelle, kulinariske og ernæringsmæssige.

Når jeg bliver gammel og får brug for, at nogen hjælper mig med maden, forestiller jeg mig, at jeg vil efterspørge mad, der ligner den, der har præget mit eget hjem. Det gør ældre. Og det gør yngre. I sidste blad hørte vi fra unge på bosteder, hvor ’mormormad’ hitter. Og jeg er med på, at noget af det, der gør bestemt mad til et hit, det er friheden til at vælge noget andet næste gang og spise præcis det, appetitten er til. Den mulighed skal vi også gå efter i madservice.

Allerede ved visitationen kunne madservice forsøge at afkode behovene hos den enkelte:
Nogle borgere er færdige med at røre i gryderne, når de visiteres til madservice. Andre vil fortsat gerne være med i køkkenet. Nogle vil gerne tilbyde mad til vennerne. Eller afsted hjemmefra for at spise sammen med andre på café.

Kost & Ernæringsforbundet på DenOffentlige

Kost & Ernæringsforbundet er redaktør for eget indhold på DenOffentlige og udgiver artikler, blogs, cases, synspunkter og pressemeddelelser om, af og for kost-, ernærings- og sundhedsfaglige.

Læs mere om Kost & Ernæringsforbundet her.

Læs mere om at blive redaktør for eget indhold her.

Nogle holder af chilistærk mad, mens andre er mere nænsomme ved smagsløgene. Nogle vil gerne sammensætte en menu af mange små elementer, der i højere grad kan blive til præcis det måltid, de drømmer om. Og bestillingerne skal måske kunne afgives fra dag til dag. Mulighederne er mange.

Og nogle kommuner greb chancen for at eksperimentere, da regeringen i foråret afsatte penge til det. De fortæller på de næste sider om at sammensætte madkasser efter borgerens behov, en mere indbydende emballage og en omsorgsfuld levering af måltidet.

Og jeg ved, at mange køkkener og kommuner er i gang med en udvikling, hvor de forsøger at forene gode traditioner i madservicen med nye behov og andre ønsker hos borgerne.  

Med til et fleksibelt madtilbud hører også, at kost- og ernæringsfaglige er til rådighed for at sikre, at uanset, hvad der står på menuen, så kan de ernæringsmæssige behov opfyldes. Det er en forudsætning for, at borgerne trives og har højest mulig livskvalitet.

Som forskerne er inde på, så kræver det noget af politikerne at gøre madservicen så fleksibel. Men det svarer sig målt i livskvalitet og selvhjulpne borgere. Mad kan nemlig mere end at mætte.

Indlægget har været bragt i Kost, Ernæring & Sundhed 10/2018

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.