OK18: Der skal to til tango

Politik

27/3/18 8:45

... og lige nu danses der i utakt. Overenskomst-forhandlingerne er gået i hårdknude, og vi har overladt det til Forligsinstitutionen at stykke et mæglingsforslag sammen. Imens er en konflikt af historiske dimensioner under opsejling.

Vi står over for en konflikt, som ingen ønsker, og ingen har glæde af. En konflikt, som vil gå ud over samtlige borgere i dette land. Så, hvordan kunne det komme så vidt, tænker du sikkert. Og det er det med dansen, hvor vi er endt med at trække i hver vores retning.

Ved de seneste tre overenskomstforhandlinger har vi vist samfundssind og været løntilbageholdende. Krisen er overstået og regeringen fortæller os gang på gang, hvor godt det går for den danske økonomi, så nu er tiden inde til, at også de godt 800.000 offentligt ansatte skal mærke fremgangen. De skaber hver dag værdi til hele samfundet og skal have lønstigninger, der følger udviklingen.

Kost & Ernæringsforbundet på DenOffentlige

Kost & Ernæringsforbundet er redaktør for eget indhold på DenOffentlige og udgiver artikler, blogs, cases, synspunkter og pressemeddelelser om, af og for kost-, ernærings- og sundhedsfaglige.

Læs mere om Kost & Ernæringsforbundet her.

Læs mere om at blive redaktør for eget indhold her.

Men trods øget velstand er det ikke lykkedes at få arbejdsgiverne med på at sikre en reallønsfremgang, der er parallel med udviklingen i den private sektor. Det er kernen i konflikten. Sammen med en manglende vilje til at indgå en arbejdstidsaftale med lærerne og finde en løsning på den betalte spisepause. Men lønudviklingen er det afgørende stridspunkt.

Derfor kom det så vidt. Og derfor så vi ingen anden udvej end at varsle en strejke, der kunne lægge pres på arbejdsgiverne. Vi udtog ti procent. De ti procent, der skal til, for at en konflikt kan mærkes og have effekt.

Arbejdsgiverne svarede igen ved at udelukke 440.000 offentligt ansatte. Efter min mening et absurd og uhørt hårdt træk, der vil få store konsekvenser for alles liv. Den hårde fremgangsmåde er samtidig et signal om manglende tillid og anerkendelse, som risikerer at demotivere offentligt ansatte i mange år fremover.

OK'18 tema på DenOffentlige

Vi samler alle historier om overenskomstforhandlingerne på en fælles temaside. Følg forhandlingerne her.

Historier om tidligere overenskomster finder du her.

Skal I være med? Kontakt os.

Jeg håber derfor på at se et mæglingsforslag, der kan godkendes af begge parter og afblæse konflikten. Men i forbundet forbereder vi os selvfølgelig samtidig på at være en del af den mest omfattende konflikt nogensinde. Det betyder frem for alt at klæde jer bedst muligt på til både strejke og lockout. Vi tager hånd om økonomien, forbereder nødberedskab og gør, hvad vi kan for at holde jer informeret om udviklingen gennem nyhedsbreve og på kost.dk. Læs informationerne grundigt, hjælp hinanden, pas på jeres tillidsrepræsentant – og husk, at uanset om I er udtaget til strejke, udsat for lockout eller går fri, så kæmper vi en kamp på fællesskabets vegne.  

Vi har længe haft danseskoene på – men der skal to til tango.

Annonce