De unges veje gennem uddannelse bliver aldrig helt snorlige for alle

Velfærd

20/11/2016 11:37

KVUC

Når Politiken spørger den 26. januar ”Hvad skal Peter gøre for at få andet end nederlag på cv’et” - så er svaret: Byg din uddannelse der passer præcis til den enkelte unges situation og behov.

8% af unge i aldersgruppen 25-29 år er hverken i job eller uddannelse. 10% af de unge i København har ikke gode nok karakterer fra folkeskolen til at blive optaget på en erhvervsuddannelse. Den omtalte Peter er en af disse.

Virkeligheden er ikke altid som vi ønsker

Det kan godt være, at vi som samfund ønsker, at alle vores unge går ad snorlige veje med succesfulde karakterer gennem folkeskole og ungdomsuddannelse.

Mere fra KVUC

Københavns Voksenuddannelsescenter deler viden og erfaringer på DenOffentlige.

Læs flere af deres historier og cases her

Og uden at møde nogle bump på vejen vælger den rigtige uddannelse og den rette plads på et arbejdsmarked, hvor der siden hen også viser sig at være brug for netop denne arbejdskraft.

Men det er ikke sådan, virkeligheden er

På voksenuddannelserne har vi i mange år løftet opgaven med at hjælpe voksne videre mod en ny fremtid og mod nye drømme i uddannelse og job. På KVUC arbejder vi for, at vi kan tilbyde hver enkelt ung præcis det forløb, der passer til den enkeltes livssituation. Hvad enten det er bedre kompetencer på folkeskoleniveau, eller en hf, der er brug for.

Vi lægger vægt på fx vejledningssamtaler, mentorordninger og lektieværksteder, og vi lægger vægt på muligheder for fjernundervisning, fuldt eller delvist, for dem, der ønsker det. Eller for at blive del af faste hold med kammerater og lærere i dagligdagen.

Voksenuddannelse er også en første chance

Det er det, der er brug for, når vi skal hjælpe unge voksne som Peter videre. Moderne og fleksible behov, der passer præcis til ham, og som stiller de rigtige krav til netop ham. 

Nogle gange er voksenuddannelse blevet betegnet som en ”second chance”, men det er mere rigtigt at sige, at voksenuddannelse også er en første chance for at genfinde motivation og drømme. Det er det, vi skal have fat i.

Vi hjælper mange videre på KVUC. Vi kalder os også ”uddannelsessystemets sweeper”. En sweeper varetager en defensiv position på midtbanen i fodbold, rydder op, passer på angriberne, hjælper de andre forsvarende spillere og har hele sit fokus her.

Vi er måske ikke så synlige og råber ikke altid så højt som andre. Men rollen med at varetage den defensive midtbane er lige så vigtig som fx de angrebsspillere og spektakulære målmænd, der ofte er mere i rampelyset.

Mange grunde til at vejen ikke altid er snorlige

Der er mange forskellige grunde til, at vejen ikke altid er snorlige for alle. Nogle støder på problemer som Peter. Men samfundet ændrer sig også. 

Digitalisering og globalisering ændrer fx mange forhold på arbejdsmarkedet radikalt. Nogle jobtyper forsvinder, andre opstår. Arbejdsmarkedet stiller nye krav, og mange opdager måske, at de faktisk har brug for den hf, som de aldrig fik taget for at komme videre i deres liv.

Et dilemma som vi må ikke glemme

Jeg er glad for, at statsministeren som optakt til en reform af ungdomsuddannelserne tilkendegiver, at han vil se på dem alle sammen samlet. Det, synes jeg, er en rigtig god ide, og jeg vil opfordre til opmærksomhed omkring den vigtige rolle, som voksenuddannelserne spiller i det danske uddannelsessystem.   

Jeg vil også gerne betro den lille hemmelighed, at der ikke findes nogen trylleopskrift, der vil sikre, at alle altid kommer til at gå den snorlige vej.  

Når nye undersøgelser blandt gymnasielever viser, at karakterer og konkurrence fylder mere og mere i uddannelsessystemet. Når en fremdriftsreform skal sikre, at flere går hurtigere igennem de videregående uddannelser.

Ja, så er det meget vigtigt også at erkende, at hvis selve de øgede krav og forventninger til den snorlige veje på den ene side fører til gode resultater for nogle, så kan de på anden side også føre til, at dem, der har det svært, kan få det endnu sværere.

Det er et dilemma, som det er vigtigt ikke at glemme eller overse i en hektisk uddannelsesdebat.

Også derfor er moderne og fleksibel voksenuddannelse afgørende som sweeperen i det danske uddannelsessystem. 

(Bloggen er udgivet første gang i februar 2016)

Mest Læste

Annonce