LOS: Inklusion ekskluderer eleverne

Politik

11/05/2016 09:19

LOS - Landsorganisationen for sociale tilbud

Politikerne har overstyret og er gået for vidt med inklusionen i folkeskolen. Derfor er det glædeligt, at inklusionseftersynet nu anbefaler at afskaffe målsætningen om, at 96 procent af alle elever skal gå i en almindelig skoleklasse.

”Når man taler om inklusionsbørn på skolerne, så er det et meget godt bevis på, at de slet ikke er inkluderet. De er ekskluderet, fordi de ikke fungerer i folkeskolen. Man er simpelthen gået for vidt i arbejdet med inklusion,” siger direktør i LOS Michael Graatang efter at have set nærmere på de anbefalinger som det såkaldte inklusionseftersyn fremlagde onsdag.

Michael Graatang advarer på linje med ekspertudvalget mod at, det er en politisk målsætning, der styrer hvilket skoletilbud danske skoleelever bliver placeret i.

LÆS Rapporteringen fra inklusionseftersynet her

”Vi risikerer, at de individuelle hensyn, som er så vigtige for elever med forskellige udfordringer, bliver sat til side for et kollektivt mål om, at alle skal kunne gå i samme klasse. Når det så ikke fungerer i klassen, er det ofte meget hurtigt tydeligt, at problemet handler om de elever, der netop skulle inkluderes. De bliver i stedet ekskluderet, og det var jo ikke meningen. Det gør det meget svært at skabe et positivt læringsmiljø omkring den enkelte elev,” siger Michael Graatang.

Specialskoler lukker

Mange af LOS medlemsvirksomheder oplever netop, at kommunerne vælger at tage eleverne ud af de specialiserede skoler og sætte dem ind i de kommunale folkeskoler for at nå målet for inklusion. Det betyder, at mange af de specialiserede skoler er lukket og flere ligger lige nu på vippen til at skulle dreje nøglen om. Det skyldes kravet om, at der skal være mindst 10 elever i skolen.

”Vi er ikke imod tanken om inklusion. Men succes for inklusion må ikke handle om et måltal. Det skal handle om børnenes trivsel. Lige nu rammer inklusionen nogle børn, der allerede går i gode specialiserede tilbud, der klæder dem på til at blive inkluderet i samfundet og måske senere videre i uddannelsessektoren. Det lukker gode specialiserede skoler, der har opbygget både erfaring og viden i arbejdet med udsatte børn. Derfor håber jeg på hurtig handling fra politisk side. Der kan stadig nå at rettes op på meget,” siger Michael Graatang.

LOS vedtog fornylig på organisationens landsmøde den nye strategi ”Gearing til succes”, der blandt andet har skoleområdet som fokus.

”Vi vil være en del af skoledebatten, fordi vore medlemmer har rigtig meget at byde ind med her når det handler om det specialiserede område,” siger Michael Graatang.

Yderligere oplysninger:

Michael Graatang, direktør LOS, tlf. 6128 0317

Mest Læste

Annonce