Vi skal se på alle led i drabssag

Social

17/05/2018 09:15

LOS - Landsorganisationen for sociale tilbud

Sagen om drabet på en 55-årig købmand fra Suldrup i Nordjylland skal undersøges til bunds i alle led af behandlingskæden, mener LOS - Landsorganisationen for sociale tilbuds direktør Michael Graatang,

Efter DR tirsdag aften bragte dokumentaren ”Drabet på købmanden”, der omhandler dele af forløbet op til en episode, hvor en anbragt psykisk syg mand angiveligt helt umotiveret stak købmanden ihjel, mener LOS - Landsorganisationen for sociale tilbuds direktør Michael Graatang, at sagen skal undersøges til bunds i alle led af behandlingskæden,

”Det billede, DR tegner i programmet af forløbet op til drabet, viser et forløb med en række svigt. Er der begået fejl hos opholdsstedet, så skal de relevante myndigheder drage de konklusioner, som de mener er korrekte. Men jeg er også glad for, at børne- og socialminister Mai Mercado nu vil have klarlagt både kommunens og Socialtilsynets rolle i sagen,” siger direktør i LOS Michael Graatang, der dog vil have en endnu bredere undersøgelse af forløbet.

LOS er udgiver på DenOffentlige

LOS - Landsorganisationen for sociale tilbud - deler viden og erfaringer på DenOffentlige.

Læs mere fra LOS lige her.

 

 

”Hvis vi skal forhindre noget lignende i at ske igen, så skal vi se på hele kæden af svigt, og her er det helt afgørende også at se på psykiatriens rolle i sagen. Det er desværre ikke første gang, at vi ser et drab begået af et menneske med en psykisk lidelse. Vi skylder både offer og gerningsmand at komme til bunds i sagen og ikke overlade det til et medie. Derfor må også sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) på banen og forlange en redegørelse af psykiatriens rolle i sagen,” siger Michael Graatang og fortsætter:

”Vi er nødt til at erkende, at de store problemer, som vi oplever i psykiatrien, har en konsekvens. Men vi mangler viden, og derfor ser jeg meget gerne, at sundhedsministeren går aktivt ind i sagen her og ikke kun ser på det konkrete sagsforløb men det generelle problem med, at borgere udskrives for tidligt eller allerede afvises, før de bliver indlagt,” siger Michael Graatang.

Intet overblik over afviste i psykiatrien

Ifølge en undersøgelse blandt LOS’ medlemssteder har en tredjedel af stederne oplevet at blive afvist, når de stod med en borger, som de mente burde indlægges til psykiatrisk behandling.

Psykiatrien

Vi samler alle væsentlige historier om psykiatrien på denne temaside. 

”Vores medlemmer oplever det som et stort problem. De løfter en urimelig opgave, når de står med ansvaret for en psykisk behandlingskrævende beboer, som de mener bør være indlagt. Men de helt store tabere er selvfølgelig de mennesker, der burde være indlagt til behandling. Desværre har vi ikke kunne finde noget overblik over problemets omfang. Vi har bl.a. ikke kunne tilvejebringe tal for hvor mange borgere, der hvert år bliver afvist en akut indlæggelse eller behandling. Vi frygter alvorlige mørketal i dette her. Det er bare en lille del af den viden, som vi skal til bunds i her,” siger Michael Graatang.

LOS har nu anmodet om aktindsigt hos bl.a. Sundhedsstyrelsen og Danske Regioner i et forsøg på at få klarlagt antallet af afviste på de psykiatriske afdelinger.

”Vi kan ikke gøre noget om i forhold til den tragiske sag. Men vi kan forhindre lignende fejl fremover, og det ansvar er fælles. Vi tager vores del af det. Men vi kan ikke gøre det alene. Derfor håber jeg meget, at sundhedsministeren også vedkender sig sit ansvar,” siger Michael Graatang.

 

 

 

 

Mest Læste

Annonce