Anker Boye: Fint med retfærdighed, men hvad med væksten?

- Fint med retfærdighed, men hvad med væksten? Sådan lyder det fra borgmester Anker Boye til Indenrigsminister Margrethe Vestagers udspil til en ny udligningsordning.

- Jeg har grundlæggende respekt for regeringens ønske om at skabe en mere retfærdig omfordeling af kommunernes midler. Det er et helt naturligt ønske, at man ønsker at fordele kagen mere ligeligt, men i en situation hvor vi har hårdt brug for at få gang i væksten, risikerer vi, at ændringer i udligningsordningen får den modsatte effekt, siger Anker Boye.

Læs også: Horsens betaler mest for Vestagers reform

På linje med de største byer påvirker udligningsreformen økonomien i Odense negativt. Samlet set står Odense Kommune til at miste 125 millioner kroner årligt.

- 125 millioner kroner er mange penge for Odense i en situation, hvor ledigheden er høj. Vi ved, at det er de store byregioner som skal skabe væksten i Danmark, og derfor er det tvingende nødvendigt, at vi får vendt udviklingen. Udligningsreformen fjerner midler fra de store byer og reducerer vores muligheder for at skabe rammerne for en positiv vækst til gavn for hele Danmark.

Læs også reaktionen fra Frederiksbergs borgmester

Borgmester Anker Boye efterlyser, at regeringen supplerer reformen med konkrete håndtag, som kan løfte Odense og Fyn ud af ledigheden.

- De seneste år har vi arbejdet hårdt for at levere en solid kernevelfærd og samtidig skabe rammerne for fremtidig vækst. Med hårdt arbejde og markante prioriteringer, er det lykkedes os at investere i Odenses udvikling til glæde og gavn for Fyn. Nu har vi brug for, at regeringen støtter op om vores vækstinitiativer og løsner grebet, så vi får mere frie rammer til at sætte de projekter i gang, som skal styrke Odense og løfte Fyn ud af ledigheden.

Fakta:

8 ud af 10 kommuner på Fyn er blandt de 20 kommuner i Danmark med den højeste ledighed. Udligningsordningen reducerer Odense Kommunes budget med 84 mio. kr. pr. år.
Beskæftigelsestilskuddet reducerer Odense Kommunes budget med 39 mio. kr.
Beregningerne er med udgangspunkt i model 3, som Finansieringsudvalgets har fremlagt. Regeringen forventes i april/maj at indgå politisk aftale om udligningsordningen.
Fyn taber samlet 25 mio. kr. på udligningsreformen, mens tabet på beskæftigelsestilskuddet er på 38 mio. kr. for Fyn.
 

Odense Kommune på DenOffentlige.dk Odense Kommune
Aktivitet: Artikler: 126 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 13.11.20 Infrastruktur
  Lokale initiativer modtager 53 millioner fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse

  Hvad har en energi-ø på Bornholm til fælles med filmbyen i Aarhus, og hvilke ligheder er der mellem lystfiskeri i Limfjorden og byggeriet ved Femern Bælt på Sjælland? Alle udgør unikke erhvervspotentialer for dansk erhvervsliv, og derfor modtager 11 lokale initiativer nu i alt 53 mio. kr. fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

 • 09.11.20 Infrastruktur
  Regeringen lancerer nye initiativer for at hjælpe corona-ramte danskere

  Nedlukninger i flere europæiske lande samt i dele af Danmark skaber stor usikkerhed om fremtiden for dansk økonomi. For at imødegå de aktuelle udfordringer og ruste Danmark til en ny bølge af coronavirus påbegynder regeringen nu forhandlinger om finansloven og en samlet grøn genstart med stærkt fokus på økonomisk tryghed og sikring af danske arbejdspladser.

 • 04.11.20 Infrastruktur
  Dom er vigtigt skridt for Femern Bælt-forbindelsen

  Forbundsforvaltningsdomstolen i Leipzig har givet den endelige tilladelse til at bygge tunnelen under Femern Bælt.

 • 03.11.20 Infrastruktur
  Landdistrikterne halter efter resten af Danmark

  Størstedelen af landet har frem mod coronakrisen haft stigende beskæftigelse og vækst, men ny redegørelse slår samtidig fast, at væksten er lavere i områder uden for de større byer.

 • 30.10.20 Infrastruktur
  Tre kandidater til årets Brolæggerpris

  Dommerkomitéen i Brolæggerlauget i DI Dansk Byggeri har indstillet tre kandidater til Brolæggerprisen. Et af projekterne er ny granitbelægning i forbindelse med nye pullerter på Amalienborg Slotsplads. I Esbjerg er det lange strøg med granit i smukke mønstre i Kongensgade blevet indstillet, mens Aarhus er kommet i betragtning for et nyt byrum i Filmbyen i Aarhus.