FOA til KL: Lås pisken inde

26/03/2012 12:11

Administrator

KL vil hæve de offentligt ansattes arbejdstid uden at lønnen følger med. Men det er alt for fantasifuldt, mener FOA, der opfordrer kommunerne til at låse pisken inde og finde gulerødderne frem.

Står det til Kommunernes Landsforening skal arbejdstiden op hos alle på både det private og det offentlige arbejdsmarked. Det fremgår af det seneste nummer af bladet Danske Kommuner. I den offentlige sektor skal det ske uden at lønnen forhøjes tilsvarende. Lønnen skal tværtimod enten sættes i stå eller sættes ned.

”Det er rart at se, at kommunerne nu kommer på banen i debatten om en trepartsforhandling. Det kneb det med sidste gang”, siger Dennis Kristensen, formand for FOA, og fortsætter:

”Men det ville være rart, hvis kommunernes udmeldinger bar præg af en vis realisme for, hvad trepartsforhandlingerne ville kunne ende med. At hæve de ansattes arbejdstid uden at lønnen følger med eller decideret at sætte lønnen ned, det er simpelthen for fantasifuldt.”

FOA peger på, at kommunerne sidste år sparede markant mere på deres budgetter, end de var tvunget til af aftalen med regeringen.

”De mange besparelser har betydet større velfærdsforringelser for danskerne og flere afskedigelser for de ansatte, end kommunerne var nødsaget til,” siger Dennis Kristensen.

Han undrer sig samtidig over, at KL vil tvinge de ansatte til at arbejde mere, samtidig med at kommunerne i praksis stritter imod at ansætte blandt andets FOAs medlemmer på fuld tid. Kun 4 procent af stillingerne som social- og sundhedshjælpere i ældreplejen annonceres for eksempel som fuldtidsstillinger. Det viser en ny opgørelse, som FOA har foretaget.

”En del af FOAS medlemmer er desværre blevet tvunget ned i tid siden den økonomiske krise ramte Danmark. Og kommunerne har en kedelig forkærlighed for at svinge pisken overfor lønmodtagerne. Det er ganske enkelt usympatisk,” mener Dennis Kristensen.

Efter FOAs opfattelse er der gulerødderne, som kommunerne skal finde frem, hvis de skal gøre det attraktivt for de ansatte at arbejde mere.

”Trepartsforhandlingerne bør blive et grundkursus for kommunalpolitikere i at tænke i attraktive arbejdspladser. Lås pisken inde og find i stedet de gulerødder, der skal til, hvis vi i fællesskab skal bidrage til at finde en konstruktiv vej ud af krisen. Jeg er sikker på, at også kommunalpolitikere kan lære at få gulerødder til at spire og gro”, slutter Dennis Kristensen.

Mest Læste

Annonce