Groteske forskelle på kommuners affaldsregninger

25/10/2010 12:23

Administrator

Der er over 300 pct. forskel på, hvad nabokommuner kræver ind i affaldsgebyrer fra deres lokale virksomheder, viser en landsdækkende opgørelse, Håndværksrådet har foretaget. Kommunernes fremfærd er på affaldsområdet er konkurrenceforvridende, ulogisk og helt uacceptabel. Det mener Håndværksrådet, som repræsenterer 20.000 små og mellemstore virksomheder inden for bl.a. byggeri, industri og service.

”Det er tydeligt, at affaldsområdet sejler for kommunerne. For det første er virksomhederne pålagt et meget stort affaldsgebyr, hvad enten de bruger kommunernes genbrugspladser eller ej. For det andet er der nogle helt urimelige forskelle i gebyrstørrelserne fra kommune til kommune. Det er konkurrenceforvridende og helt uforståeligt”, siger jurist i Håndværksrådet, Frederikke Abildtrup.

Konkurrenceforvridende
Forskellen i affaldsgebyrer viser, at den tilsigtede ensartethed og gennemsigtighed med reglerne ikke er opnået, ligesom virksomheder får en konkurrencefordel, blot fordi de ligger i en billig kommune.

”Det forekommer både konkurrenceforvridende og stik imod lovens hensigt. Og så er det da lidt sært, at et gebyr, der alene skal dække omkostninger, kan svinge så meget fra kommune til kommune,” siger Frederikke Abildtrup.

Langsomme kommuner
Første januar trådte den ny affaldslov i kraft, og Håndværksrådet har nu undersøgt, hvad alle landets 98 kommuner kræver af affaldsgebyr fra virksomhederne.

”Resultatet er rystende og skaber stor frustration hos vores medlemsvirksomheder. Mange kommuner har først lige besluttet, hvad gebyret for hele 2010 skal ligge på, For at gøre ondt værre har flere kommuner slet ikke besluttet, hvad de vil kræve ind for i år, og vi skriver trods alt den 16. oktober. En lille håndværksvirksomhed skal kunne indregne sine udgifter i sine priser, og det er jo umuligt i denne situation”, siger Frederikke Abildtrup.

Hvad kræver din kommune?
Se om din kommune er blandt affalds-synderne.


Kontakt
For yderligere oplysninger kontakt jurist Frederikke Abildtrup, tlf. 20 16 03 68 begin_of_the_skype_highlighting   20 16 03 68 begin_of_the_skype_highlighting   20 16 03 68 end_of_the_skype_highlighting end_of_the_skype_highlighting eller kommunikationschef Frederik Faurby, tlf. 51 34 43 77 begin_of_the_skype_highlighting   51 34 43 77 begin_of_the_skype_highlighting   51 34 43 77 end_of_the_skype_highlighting end_of_the_skype_highlighting
 

Mest Læste

Annonce