Madspild når FNs dagsorden

”En tredjedel af alle verdens fødevarer produceres direkte til skraldespanden. Og i takt med stigende befolkningstilvækst skal forebyggelse af madspild sættes højt på dagsordenen.”

Sådan lød budskabet på FN’s netop afholdte Fødevare- og Landbrugsorganisations (FAO) kongres SAVE FOOD i forbindelse med Interpack messen i Düsseldorf. Den danske forbrugerbevægelse Stop Spild Af Mad talte på konferencen og er nævnt i FAO’s nye internationale rapport om madspild ”Global Food Losses and Food Waste”. Stop Spild Af Mad er nu - sammen med førende beslutningstagere og fødevare-eksperter - medunderskriver på FAO’s internationale erklæring om madspild.

FAO-rapporten, der er lavet i samarbejde med Svensk Institut for Fødevarer og Bioteknik (SiK), afslører dramatiske tal på madspild i lyset af stigende verdensbefolkning. Hovedbudskaberne fra kongressen er:

- 1/3 af verdens fødevarer ryger årligt i skraldespanden – svarende til 1,3 mia. ton.
- I år 2050 runder verdens befolkning 9 mia. mennesker – til den tid skal verdens fødevareproduktion øges med 70% for at efterkomme behovet. Reduktion af madspild og udnyttelse af den producerede mad er centrale forudsætninger herfor.
- Fokus på madspild bør tages ligeså alvorligt som fokus på klimaforandringer.
Udviklingslandene bør hjælpes til at optimere løsninger på deres infrastruktur, fødevareemballage samt lagringsmuligheder, som i dag spiller en stor rolle i landenes tab af fødevarer.
- Der skal sættes ligeså stort fokus på det skjulte madspild hos fødevareproducenter og forbrugerne som på at øge fødevareproduktionen.
- Det skal søsættes oplysnings- og undervisningskampagner, der hjælper forbrugere til at reducere madspild.

FAO’s rapport ”Global Food Losses and Food Waste” nævner danske Stop Spild Af Mad (som på engelsk hedder Stop Wasting Food) som et godt eksempel på et initiativ som øger fokus på madspild blandt forbrugerne.

“Vi er stolte af, at vores frivillige initiativ nu står i en FAO-rapport – FN anerkender, at vi danskere er blevet bevidste om madspild. Det var en stor ære at sætte Danmark i et positivt lys og tale på konferencen foran toppen af FAO’s fagfolk, politikere og tunge, internationale beslutningstagere i fødevarebranchen,” fortæller Selina Juul, stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad.

Hun oplever, at være mere og mere efterspurgt internationalt, fordi danske Stop Spil af Mad efterhånden er blevet et internationalt eksempel på, at handling betaler sig.

”Der hersker blandt politikere, fødevareproducenter, forskere og industri et stort ønske om handling. Vi har knyttet mange nye kontakter, som vil bringe vores budskab ud over de danske grænser. Det glæder os, at FN sætter fokus på madspild, og at dén internationale erklæring om madspild, som Stop Spild Af Mad sidste år bidrog til i Europa-Parlamentet i Bruxelles, nu er ved at gå i opfyldelse.”

Blandt SAVE FOOD kongressens talere og medunderskrivere af FAO-erklæringen om madspild var FAO’s viceadministrerende direktør Modibo Tiémoko Traoré, den tyske fødevareminister Ilse Aigner samt Tysklands tidl. miljøminister Klaus Töpfer.

Stop Spild af Mad på DenOffentlige.dk Stop Spild Af Mad er Danmarks største bevægelse mod madspild. Stop Spild Af Mad er en non-profit, frivillig forbrugerbevægelse, som kæmper mod madspild og siden 2008 har medvirket til at bringe m...
Aktivitet: Artikler: 13 | Kompetenceområder: 12

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

  • 08.04.21 Bæredygtighed
    Nu får svanemærket nyt fokus

    Mange producenter vil gerne være med til at reducere klimabelastningen og fremme en mere cirkulær økonomi, hvor vi bruger ressourcerne igen og igen. Svanemærkets nye krav til udemøbler, legeredskaber og parkudstyr er netop udarbejdet med dette for øje.

  • 08.04.21 Bæredygtighed
    Nyt innovationscenter skal fastholde Danmarks økologiske førertrøje

    Der er lang vej til at fordoble det økologiske areal i Danmark igen. Derfor skal fokus rettes på innovation og udvikling, og det skal et nyt innovationscenter hjælpe med. Minister mener, at det kan styrke konkurrenceevnen.

  • 31.03.21 Bæredygtighed
    Dyrevelfærden er en vigtig del af fremtidens bæredygtige landbrug

    Foråret er på vej og det betyder, at Økodag er nær. Det er festdagen, hvor de økologiske køer hopper ud på græs. Økodag er essensen af dyrevelfærd, men økologien skal blive ved med at udvikle sig. I Økologisk Landsforening arbejder vi med mange projekter, der skal højne dyrevelfærden for de økologiske dyr.

  • 31.03.21 Bæredygtighed
    Regeringen vil have mere ambitiøse mål for energisektoren i EU

    Når EU til sommer skal forhandle nye mål for energisektoren, vil regeringen arbejde for, at målene for vedvarende energi og energieffektivitet øges markant. Derfor går regeringen allerede nu i gang med arbejdet for at sikre opbakning blandt de øvrige EU-lande.

  • 29.03.21 Bæredygtighed
    Regeringen vil beskytte havets vilde natur

    19 områder i havet omkring Danmark bliver nu beskyttet, så vi går fra ca. 19 procent beskyttelse på havet til med de nye områder at beskytte ca. 30 procent. I 12 af områderne vil der for første gang være streng beskyttelse af livet i havet. Samtidig udpeges 6 nye fuglebeskyttelsesområder på mere end en million hektar