Madspild når FNs dagsorden

Bæredygtighed

19/05/2011 21:23

Administrator

”En tredjedel af alle verdens fødevarer produceres direkte til skraldespanden. Og i takt med stigende befolkningstilvækst skal forebyggelse af madspild sættes højt på dagsordenen.”

Sådan lød budskabet på FN’s netop afholdte Fødevare- og Landbrugsorganisations (FAO) kongres SAVE FOOD i forbindelse med Interpack messen i Düsseldorf. Den danske forbrugerbevægelse Stop Spild Af Mad talte på konferencen og er nævnt i FAO’s nye internationale rapport om madspild ”Global Food Losses and Food Waste”. Stop Spild Af Mad er nu - sammen med førende beslutningstagere og fødevare-eksperter - medunderskriver på FAO’s internationale erklæring om madspild.

FAO-rapporten, der er lavet i samarbejde med Svensk Institut for Fødevarer og Bioteknik (SiK), afslører dramatiske tal på madspild i lyset af stigende verdensbefolkning. Hovedbudskaberne fra kongressen er:

- 1/3 af verdens fødevarer ryger årligt i skraldespanden – svarende til 1,3 mia. ton.
- I år 2050 runder verdens befolkning 9 mia. mennesker – til den tid skal verdens fødevareproduktion øges med 70% for at efterkomme behovet. Reduktion af madspild og udnyttelse af den producerede mad er centrale forudsætninger herfor.
- Fokus på madspild bør tages ligeså alvorligt som fokus på klimaforandringer.
Udviklingslandene bør hjælpes til at optimere løsninger på deres infrastruktur, fødevareemballage samt lagringsmuligheder, som i dag spiller en stor rolle i landenes tab af fødevarer.
- Der skal sættes ligeså stort fokus på det skjulte madspild hos fødevareproducenter og forbrugerne som på at øge fødevareproduktionen.
- Det skal søsættes oplysnings- og undervisningskampagner, der hjælper forbrugere til at reducere madspild.

FAO’s rapport ”Global Food Losses and Food Waste” nævner danske Stop Spild Af Mad (som på engelsk hedder Stop Wasting Food) som et godt eksempel på et initiativ som øger fokus på madspild blandt forbrugerne.

“Vi er stolte af, at vores frivillige initiativ nu står i en FAO-rapport – FN anerkender, at vi danskere er blevet bevidste om madspild. Det var en stor ære at sætte Danmark i et positivt lys og tale på konferencen foran toppen af FAO’s fagfolk, politikere og tunge, internationale beslutningstagere i fødevarebranchen,” fortæller Selina Juul, stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad.

Hun oplever, at være mere og mere efterspurgt internationalt, fordi danske Stop Spil af Mad efterhånden er blevet et internationalt eksempel på, at handling betaler sig.

”Der hersker blandt politikere, fødevareproducenter, forskere og industri et stort ønske om handling. Vi har knyttet mange nye kontakter, som vil bringe vores budskab ud over de danske grænser. Det glæder os, at FN sætter fokus på madspild, og at dén internationale erklæring om madspild, som Stop Spild Af Mad sidste år bidrog til i Europa-Parlamentet i Bruxelles, nu er ved at gå i opfyldelse.”

Blandt SAVE FOOD kongressens talere og medunderskrivere af FAO-erklæringen om madspild var FAO’s viceadministrerende direktør Modibo Tiémoko Traoré, den tyske fødevareminister Ilse Aigner samt Tysklands tidl. miljøminister Klaus Töpfer.

Mest Læste

Annonce