Straf til købere af sort arbejde

29/06/2010 11:19

Administrator

Håndværksrådet glæder sig over skatteminister Troels Lund Poulsens planer om at rette fokus på køberne af sort arbejde.

Kun ved at straffe købere af sort arbejde kan man effektivt begrænse den skatteunddragelse, både danske og østeuropæiske arbejdssjak udfører rundt omkring på villavejene. Derfor er det glædeligt, at skatteminister Troels Lund Poulsen nu vil rette fokus mod køberne af sort arbejde, mener Håndværksrådet, der er hovederhvervsorganisation for 20.000 små og mellemstore virksomheder.
”Sort arbejder koster virksomhederne omsætning og samfundet milliarder i tabte skatteindtægter. Der skal en helt anden konsekvens til, hvis vi for alvor skal have begrænset sort arbejde effektivt. I Norge er der netop faldet en dom, hvor man for første gang har straffet både en køber og sælger af sort arbejde. Det mener vi er den rigtige vej at gå. Derfor er vi også glade for, at skatteministeren nu er villig til at diskutere straffe også til købere af sort arbejde”. Det siger Håndværksrådets cheføkonom Jacob Thiel.
Håndværksrådet har længe argumenteret for at købere af sort arbejde skal kunne straffes, og i weekenden meldte skatteministeren ud i pressen, at han er villig til at overveje at indføre en straf til dem, der køber sort arbejde.
”Lige nu har vi signalforvirring af høj karat. På den ene side siger vi, at det er ulovligt at arbejde sort. På den anden side er det tydeligvis lovligt, eller i hvert fald ikke reelt strafbart, at købe sort arbejde. Derfor er det ikke overraskende, at reglerne ikke bliver taget seriøst i store dele af befolkningen, så det er meget positivt, at ministeren nu er lydhør over for Håndværksrådets bud på en løsning”, siger Jacob Thiel.

Stadig flere øst-sjak arbejder sort
Rigtig mange af Håndværksrådets medlemsvirksomheder kæmper med at få fyldt ordrebøgerne og mærker i øjeblikket konkurrencen fra velorganiserede østeuropæiske arbejdssjak, der hverken betaler moms eller skat i Danmark, og som udfører sort arbejde for især private. Sort arbejde ikke længere bare er en håndværker, der laver lidt fusk om aftenen eller i weekenden. De danske håndværksvirksomheder mærker tydeligt, at sort arbejde er blevet en hel industri.
”I dag foregår sort arbejde ofte en helt anden skala, hvor velorganiserede bander af østeuropæiske arbejdsmænd turer land og rige rundt og arbejder ulovligt og oftest på kummerlige vilkår. Vi kan ikke som samfund leve med, at vi reelt blåstempler køb af ydelser fra den type virksomheder, så det er meget positivt, at skatteministeren nu vil diskutere en skrappere kurs mod især købere af sort arbejde”, siger Jacob Thiel.

Mest Læste

Annonce