Sundhedsstyrelsen svigter gigtbørn

29/06/2010 11:36

Administrator

”Børn med børneleddegigt har brug for hurtig og korrekt diagnosticering for at få den bedst mulige behandling og dermed forebygge fysiske og sociale handicaps. Derfor er det komplet uforståeligt, at Sundhedsstyrelsen nu lægger op til en ordning, der går stik imod anbefalingerne fra Gigtforeningen og Gigtramte Børns Forældreforening.”

Det siger direktør i Gigtforeningen, Lene Witte, på baggrund af, at Sundhedsstyrelsen netop har offentliggjort sin endelige udmelding om den kommende specialeplanlægning, der træder i kraft den 1. januar.

Sundhedsstyrelsen fastholder, at børn med børneleddegigt fremover skal diagnosticeres og behandles på almindelige børneafdelinger på regionalt niveau, og ikke - som tidligere - på særlige afdelinger for børnereumatologi på Rigshospitalet og i Skejby. I den nye specialevejledning skelner man mellem kompliceret og ikke-kompliceret børneleddegigt. Det betyder, at alt for få børn med børneleddegigt i fremtiden vil blive sat i behandling på enten Rigshospitalet eller Skejby, til trods for, at langt flere børn end angivet antalsmæssigt i Specialeplanen har alvorlige komplikationer til deres leddegigtsygdom.

”Det er en trist og forkert afgørelse. Samtidig går den stik imod den udvikling, som er foregået de sidste 5-10 år, hvor en centralisering af børnene på landets eneste to børnereumatologiske afdelinger har øget sikkerheden for en hurtigere og bedre diagnosticering og behandling af børn med gigt,” siger Lene Witte, og tilføjer, at netop centraliseringen har været baggrund for forskningen indenfor området.

Der er ca. 1.200 børn med børneleddegigt i Danmark, og årligt diagnosticeres ca. 120 børn med sygdommen. Børnegigt er en kronisk, fremadskridende inflammation primært i leddene, der blandt andet kan medføre, at barnets vækst og funktionsevne påvirkes varigt.
 

Mest Læste

Annonce