"Vi er politiske pauseklovne"

Kommunalreformen skal evalueres. Men det vigtigste mangler – demokratiet. Her går det dårligt. Seneste kommunalvalg gav således den laveste  stemmeprocent i 35 år. Samtidig er lokalpolitik ved at udvikle sig til en pensionistbeskæftigelse, fordi arbejdsbyrden er så stor, at erhvervsaktive børnefamilier har svært ved at overkomme det. Det har vi en løsning på.

”Vi vil forny lokaldemokratiet, så det er synlige politikere med tid til dialog, der styrer kommunerne. Det kræver bedre arbejdsvilkår og adgang til rådgivning. Og det skal ske, inden lokaldemokratiet er stendødt, eller der kun er politiske pauseklovne tilbage i manegen”, siger Sine Heltberg, medlem af kommunalbestyrelsen på Frederiksberg (S).

Lokalpolitik er blevet lig papirvenderi oppe på et stort rådhus med tykke vægge.

Flere og flere også garvede politikere oplever, at papirbunkerne vokser og tidsforbruget øges. Løsningen bliver bureaukrati-politik, hvor man vælger løsninger, der er udtænkt og formuleret på et skrivebord langt fra virkeligheden ude i børnehaverne, skolerne og ældreplejen. 

”Enhver kan beslutte, at alle skal spare tre procent om året, og så kan man krydse fingre for, at det også sker i virkeligheden, uden at borgerne behandles uanstændigt. Men der er ikke meget politik i at krydse fingre og tænke på et tal. Vi ønsker lokalpolitik, hvor der er taget aktivt politisk stilling til, hvor der skal investeres, og hvor der skal spares”, udtaler Gitte Terp Henriksen, byrådsmedlem i Furesø Kommune (SF).

Stemmeprocenten skal op. Lokaldemokratiet revitaliseret. Flere skal stille op.  Løsningen er enkel. Giv lokalpolitikerne nogle af de samme rettigheder, som Folketinget har tildelt sig selv. Det vil sige ordentlige- løn og arbejdsvilkår, adgang til rådgivning uden for borgmesterens kontrol og krav på, at spørgsmål skal besvares inden for en fair tidsfrist. 

”Vores forslag vil give mere synlige politikere med tid til dialog med borgerne, og som borgerne kan stille til ansvar for gode og dårlige beslutninger og ringe eller skrive til hvis der er noget, man mener, er for galt,” udtaler Sine Heltberg. 

”Lokaldemokratiet virker kun, hvis borgerne kan se, hvem der har taget beslutningerne. Og kun hvis det er synlige politikere, der har gjort det. Hvis lokaldemokratiet ikke fungerer, er der ingen grund til at stemme. Det er desværre nok sådan, flere og flere tænker. Den udvikling skal vi have vendt,” siger Gitte
Terp Henriksen. 

Læs de to politikeres debatindlæg i Politiken

Læs mere på Politiken: Kommunalpolitikere mister magt

Læs også: Magten tilbage til politikerne

  

Emneord: Demokrati, Politik, Arbejdsvilkår, Gitte Terp Henriksen, Sine Heltberg, Furesø Kommune, Frederiksberg Kommune, Stemmeprocent
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 04.03.20 Sundhed
  PTSD blandt fængselsbetjente: Vi har brug for politisk handling nu

  PTSD-problemet har været syltet alt for længe, vi har brug for politisk handling nu. Det er budskabet fra Fængselsforbundet i forlængelse af Justitsministeriets nye rapport, som er udarbejdet af VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.

 • 03.03.20 Kommunalt
  Udligningsforhandlingerne: Fælles opfordring fra S-V-borgmestre

  Socialdemokratiet og Venstre må finde hinanden i udligningsforhandlingerne, opfordrer to borgmestre fra hhv. S og V i Furesø og Rudersdal. De to borgmestre har sendt et fælles brev til deres partiformænd med forslag til forbedringer. Udligningsordningen skal give kommuner incitament til at udvikle sig, og den skal sikre en mere ensartet service i kommunerne, mener borgmestrene.

 • 04.10.18 Europa
  Faglig ledelse hjælper dagtilbudslov på vej

  I anledning af den nye dagtilbudslovgivning har COK sat to dagtilbudsledere fra Frederiksberg Kommune i stævne. Hvad forventer de af den nye lov? Og hvilke udfordringer ser de i forbindelse med implementeringen

 • 16.03.18 Velfærd
  Ni borgmestre viser Løhde en vej frem: En borger - en plan

  Ni frikommune-borgmestre står sammen om et opråb til innovationsminister Sophie Løhde: Vi skal af med det nuværende kludetæppe af lovgivning, der spænder ben for kommunernes arbejde og komplicerer borgernes hverdag.

 • 03.10.17 Infrastruktur
  Udbuddet af huse falder i 68 kommuner

  I 68 ud af landets 98 kommuner er udbuddet af huse faldet siden september sidste år. Det viser nye udbudstal fra Boligsiden.dk.