Ny start for unge på erhvervsuddannelsen

Velfærd

15/08/2013 14:27

Freja Eriksen

Et helt nyt 40 ugers grundforløb på tværs af uddannelser skal få flere unge til at vælge og holde fast i en erhvervsuddannelse

Mere attraktivt at tage erhvervsuddannelse 
Det skal være mere attraktivt at tage en erhvervsuddannelse, og undervisningen skal være mere fremtidssikker og international orienteret, så færre falder fra, og virksomhederne kan få de dygtige faglærte unge, som de tørster efter. 

Tre erhvervsskoler og RH er gået sammen
Region Hovedstaden er derfor gået sammen med tre af hovedstadens største erhvervsskoler, CPH WEST, SOPU og TEC, om at skabe en ny måde at begynde på en erhvervsuddannelse - kaldet Next EUD. 

Dystre tal lige nu 
I hovedstadsregionen er søgningen til uddannelser som f.eks. elektriker, mekaniker eller butiksassistent over de senere år faldet drastisk. 

En tredjedel falder fra
Kun 13 procent af 9. og 10. klasserne søger en erhvervsfaglig uddannelse direkte efter grundskolen, og næsten 1/3 del af de unge, som starter på en erhvervsuddannelse, falder fra igen. 

Afhængige af faglærte unge
Det er dystert, for regionens vækst afhænger af, at virksomhederne har adgang til dygtige faglærte unge. 

Nye undervisningsformer
Derfor skal nye undervisningsformer, studieture, besøg på virksomheder og et spændende ungdomsmiljø gøre erhvervsuddannelserne til et førstevalg for de unge. 

Skal tilbyde en mere attraktiv pakke
- Vi skal tilbyde dem en mere attraktiv pakke, end den de får på en erhvervsskole i dag, således at erhvervsskolerne igen bliver en ønskeuddannelse for den næste generation af unge. Det kræver, at vi gentænker undervisningen i et nyt fremtidsperspektiv, siger Marianne Stendell (S), formand for Region Hovedstadens Udvalg for fremtidens uddannelse og forskning. 

Sundhed og grøn teknologi på skemaet 
Onsdag den 14. august åbner dørene til det nye Next EUD grundforløb, hvor 80 unge på de tre deltagende skoler står klar. 

Undervisning på tværs af linjer

På Next EUD vil der være fælles undervisning på tværs af de enkelte uddannelser og skoler, bl.a. for at bryde med det vilkår, at nogle uddannelser er domineret af henholdsvis drenge eller piger. 

Udvikle smarte ting sammen
De unge skal afprøve nye undervisnings- og arbejdsformer, hvor de skal arbejde på tværs omkring innovationsprojekter ud fra deres specifikke faglighed. Et eksempel kunne være at en data-elev sammen med en sosu-elev udvikler en app til plejesektoren. En helt ny måde for grundforløbselever at arbejde på. 

Lære om vækstområder
De unge vil også få indblik i, hvad man skal kunne for at arbejde i nogle af hovedstadsregionens vigtigste vækstområder gennem 20 ugers faglige forløb indenfor bl.a. sundhed, velfærdsteknologi, bæredygtighed og grøn teknologi. 

Bedre rustet til praktikophold
- De unge skal se og opleve, at der er en verden af muligheder med en solid erhvervsuddannelse, og de vil møde virksomheder, der kan blive deres fremtidige arbejdspladser. Desuden vil de være bedre rustet til deres praktikophold og få bedre forudsætninger og motivation for at fortsætte på en videreuddannelse, siger direktør Eva Hofman-Bang, CPH WEST Uddannelsescenter København Vest. 

Mest Læste

Annonce