Økonomisk medvind til cykelstierne

11/01/2013 12:26

Region Hovedstaden

Regionsrådet støtter både udvikling af cykelsuperstier og en særlig cykelapp for at få flere i sadlen Det skal være lettere at komme omkring og få gode oplevelser på to hjul i hovedstadsregionen, så endnu flere vælger cyklen frem for bilen.

Derfor har Regionsrådet afsat over 20 millioner kroner over de næste tre år til at gøre livet lettere for cyklisterne i hovedstadsregionen og få pedalerne i gang. l2 millioner ligger i en særlig cykelpulje, der skal være med til at gøre cyklisternes forhold på veje, i trafikkryds og ved trafikale knudepunkter bedre på de særlige cykelsuperstier.

- En forudsætning for at flere borgere ser cyklen som et reelt transportalternativ til bilen er, at forholdene for cyklisterne er i top. Derfor skal cyklisternes behov naturligvis prioriteres. Det er vigtigt, at man kan komme omkring på en tryg og effektiv måde, og det hjælper vi nu på vej, siger Steen Olesen (SF), der er formand for Regionaludvalget i Region Hovedstaden.

Hjælpende hånd til dyre anlæg på cykelsuperstier

Kommunerne i hovedstadsregionen kan ansøge om penge fra cykelpuljen som en hjælpende hånd til de anlæg, der følger med anlæggelsen af de særlige cykelsuperstier. Det er regionale cykelpendlerruter med få forhindringer, masser af service og plads til at holde sit eget tempo, og når de skal over eller under en vanskelig vej eller et vejkryds, kræver det broer, tunneller og anlæg, som kan være dyre.

Desuden har Regionsrådet besluttet at forlænge bevillingen til det fælleskommunale sekretariat for cykelsuperstier frem til 2015. Sekretariatet er bindeled mellem 22 deltagende kommuner i projektet om cykelsuperstier, regionen og staten og har oparbejdet en stor viden om hvordan cykelsuperstier anlægges.

- Sekretariatet vil være en stor hjælp for de kommuner, der vil ansøge om puljemidlerne. Derudover er der stadig masser at tage fat på i forhold til etableringen af cykelsuperstier, som nu er sikret indtil 2015, forklarer Steen Olesen.

Cykelapp skal give køreglæde på hele Sjælland

Det skal dog ikke kun handle om at bygge cykelstier – men også om at få dem brugt bedst muligt. Derfor har Regionsrådet afsat midler til at udvikle en cykelapplikation, som skal rumme cykelruter, motionsruter, overnatningsmuligheder og natur- og kulturoplevelser på ruterne. På sigt skal cykelapp’en tænkes sammen med Region Sjællands hjemmeside www.Friluftsguiden.dk.

- Når vi kobler Friluftsguiden.dk og cykelapp’en, får borgerne en enestående mulighed for at forene natur, kultur, fritid, motion og sundhed. Det bliver en sammenhængende løsning, så man kan få glæde af cykeloplevelser på hele Sjælland, siger Steen Olesen.

Initiativerne, der skal få flere op på cyklen, forventes drøftet og igangsat mellem kommuner og regioner først i 2013.

Fakta:

Der er bevilget 12 millioner kroner over tre år til en cykelpulje, som kommuner kan ansøge.

· Sekretariatet for cykelsuperstier er forlænget til 2015 med 3 millioner kroner per år.

· Cykelsuperstierne har alene potentiale til at øge antallet af cyklister med cirka 30 procent, hvilket svarer til 15.000 flere pendlercyklister på hele nettet af cykelsuperstier. Dette vil spare ca. 7.000 ton CO2 pr. år og give 300 mio. kr. i besparelser på sundhed årligt.

· Der er afsat 2,3 millioner kroner til udviklingen af en cykelapplikation over de næste tre år, 1,2 mio. kr. til sammenkobling af cykelapplikationen med Region Sjællands Friluftsguide, og 350.000 kroner om året til drift af app og Friluftsguide.

Staten har i juni 2012 øremærket en pulje på 189 mio. kr. til anlæg af cykelsuperstier i større danske byer.

Mest Læste

Annonce