Øresundsregionen og Massachusetts i USA indgår banebrydende aftale om sundhedsforskning

21/6/12 11:20

Region Hovedstaden

Region Hovedstaden, Region Sjælland og Region Skåne indgår for første gang en fælles samarbejdsaftale med en anden førende international region Onsdag den 20. juni underskrev politiske repræsentanter for de tre regioner omkring Øresund en unik samarbejdsaftale med den amerikanske delstat Massachusetts i hovedstaden Boston.

Den nye aftale skal udvikle og styrke samarbejdet over Atlanten på sundhedsområdet med særlig fokus på forskning og erhvervsudvikling inden for biotek, medicinal- og medico-industri – den såkaldte life science, som i Øresundsregionen er koncentreret i dansk-svenske Medicon Valley.

Massachusetts er hjemsted for en lang række sundhedsforskningsmiljøer i topklasse og universiteterne MIT og Harvard og med mere end 500 bioteknologiske virksomheder har Massachusetts life science klynge en af verdens største regionale koncentrationer af virksomheder af den type.

Medicon Valley er kendt som en af Europas stærkeste klynger indenfor life science, og den amerikanske delstat er derfor helt naturligt interesseret i at samarbejde med internationale regioner, som også står stærkt på det område.

Kan få stor betydning for vækst og sundhed
Aftalen kan bl.a. konkret medføre styrkede forskningssamarbejder, udveksling af forskere og studerende mellem Øresundsregionen og Massachusetts, lettere adgang til amerikanske forskningsmidler, og at erhvervsudviklingen styrkes i øresundsregionen.

De politiske repræsentanter for de tre regioner satte derfor med glæde deres underskrift på den første fælles samarbejdsaftale med en anden førende international region, som kan få stor betydning for både vækst og befolkningernes sundhedstilstand.

- Region Hovedstaden skal være en international vidensregion, som samarbejder med de bedste forskningsmiljøer og virksomheder i verden. Aftalen med Massachusetts er en vigtig milepæl i den strategi, siger Marianne Stendell, formand for Region Hovedstadens udvalg for fremtidens uddannelse og forskning.

- Region Sjælland vil være en innovativ region. Et samarbejde på tværs af Atlanten giver os kontakt til stærke sparringspartnere, og vi får større ”muskler”, når vi søger om støtte til forskning, siger Ole Drost, formand for Udvalget for forskning, innovation og uddannelse i Region Sjælland.

- Region Skånes mål er at være Europas mest innovative region i år 2020, så det ligger helt på linje med vores strategi. Det her er et vigtigt samarbejde, som giver både vores organisation og vores medarbejdere mulighed for udvikling og uddannelse. Men først og fremmest indebærer god forskning og udvikling bedre behandling for de skånske patienter, siger Region Skånes regionsråd Catharina Blixen Finecke.

Ambassadørprogram som løftestang
De tre regioner har sammen med medlemsorganisationen Medicon Valley Alliance etableret et såkaldt Ambassadør Program, hvor udstationerede ”life science ambassadører” hjælper dansk-svenske life science virksomheder og institutioner til internationalisering. Det er således life science ambassadøren i Boston, Torsten Jepsen, som har fået den nye transatlantiske aftale i stand.

Samarbejdsaftalen blev skrevet under ved den store Bio-messe BIO 2012, som finder sted i Boston Convention & Exhibition Center, i Scandinavian Pavilion med deltagelse af guvernøren for The Commonwealth of Massachusetts Deval Patrick og de politiske repræsentanter for de tre regionsråd i Danmark og Sverige.

Fakta:
Samarbejdsaftalen mellem The Commonwealth of Massachusetts og Region Hovedstaden, Region Sjælland og Region Skåne skal:

- Fremme udveksling af forskere og studerende.

- Fremme aktiviteter, der kan styrke forskningssamarbejder inden for life science området.

- Identificere særlige projekter, partnerskaber eller samarbejder mellem parterne, der kan føre til nye eller styrkede forskningssamarbejder.

Identificere og anvende relevante statslige ressourcer og programmer for at understøtte samarbejder og kommercialisering af forsknings- og udviklingsprojekter og resultater.

- Etablere en ramme inden for hvilken hver af parterne kan indgå i fælles forsknings- og udviklingsprojekter, finansieret af f.eks. EU eller National Institute of Health, der kan udvikle nye produkter og processer, der kan udnyttes kommercielt på det globale marked. 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.