Region Hovedstaden åbner EU kontor

Region og kommuner åbner EU kontor

Politik

27/03/2014 14:52

Nick Allentoft

Nyt Bruxelles-kontor skal skaffe flere investeringer og jobs til region og dens kommuner.

Der skal være flere EU-penge bag, når en af hovedstadsregionens borgmestre eller regionsformanden næste gang sætter spaden i jorden for at skyde et nyt stort trafikanlæg i gang, der nedsætter transporttiden. 

Region og 29 kommuner
Derfor har både Regionsrådet i Region Hovedstaden og de 29 kommuner i regionen besluttet at åbne et fælles EU-kontor i Bruxelles. Med en nyopslået jobannonce, er jagten også sat ind på at finde kontorets daglige leder. 

Flere EU-midler
Flere EU-midler skal kanaliseres til at få hovedstadsregionens lokale gazeller til at vokse eller vinde indpas på de internationale markeder. Samtidig skal EU-kontoret gøde jorden for hovedstadsregionens stærkeste erhvervsområder, fx cleantech og sundhed/medico branchen. 

Står stærkere ved samarbejde
- Etableringen af et fælles regionalt EU-kontor vidner om vores fælles vilje om at trække på samme hammel. Det sker i en anerkendelse af, at vi står stærkere, hvis vi arbejder sammen om at forbedre rammerne for erhvervsliv og jobskabende vækst, siger Steen Christiansen (S), borgmester i Albertslund og formand for Kommunernes Kontaktråd i hovedstadsregionen. 

Adgang til flere EU-midler 
Beslutningerne i region og kommuner sætter skub i realiseringen af parternes fælles mål om at gøre brug af de muligheder, der ligger i Bruxelles. 

Københavns overborgmester Frank Jensen (S) bekræfter forventningen om, at der med åbning af kontoret også åbnes for adgangen til flere EU-midler. 

-Med et kontor i Bruxelles får vi bedre forudsætninger for at få en større andel af EU-midlerne. Vi ønsker med det kommende EU-kontor at understøtte og stimulere vores virksomheders innovations- og konkurrenceevne til gavn for borgerne i form af øget økonomisk vækst, beskæftigelse og bedre velfærd, siger Frank Jensen. 

Skal bringe alle tættere på EU 
Ud over at tiltrække midler til vækst- og erhvervsinitiativer skal kontoret bringe ejerkredsen, erhvervslivet og relevante aktører fra regionen tættere på Bruxelles. EU-kontoret skal således fremme regionale og kommunale aktørers synlighed i EU, samt sikre indflydelse på EU-politikker af særlig vigtig strategisk karakter, som fx den kommende Femern-forbindelse. 

Regionen har allerede creo.dk
Region Hovedstaden har allerede et forskningskontor i Bruxelles, i samarbejde med Københavns Universitet, CBS og Danmarks Tekniske Universitet. De gode resultater herfra bidrager til, at regionen stiller op med høje forventninger til det kommende EU-kontor. 

- Lignende resultater skal vi også opnå på erhvervsområdet. Med et kontor i Bruxelles kan vi opnå bedre adgang til EU. Både i form af EU-midler, men også som markedsplads og mødested for vores erhvervsliv, klynger, erhvervsfremmeaktører mfl., siger regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S). 

Det kommende EU-kontor forventes at slå dørene op i sensommeren 2014. 

Yderligere oplysninger:

  • Borgmester i Albertslund, Steen Christiansen, mobil 40 50 85 07
  • Overborgmester i København, Frank Jensen, via pressechef Jakob Elkjær, mobil 28 10 48 98
  • Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen via Region Hovedstadens pressevagt, tlf. 70 20 95 88

Fakta: 
 

  • Det kommende EU-kontor skal ejes af en forening. Både forening og kontoret vil ejes og finansieres ligeligt mellem samtlige 29 kommuner i hovedstadsregionen og Region Hovedstaden. Kommunernes medfinansiering vil bero af deres populationer og matches af Region Hovedstaden.
  • Kontoret ventes at have 3-4 ansatte med et budget på 4 mio. kr. i 2014.
  • Det ventes, at kontoret vil vokse, og såfremt det vurderes relevant oprustes kontoret til 6-10 medarbejdere med et budget på 7-10 mio. kr. i 2015-2016.
  • Kontorets bestyrelse vil bestå af:

3 medlemmer fra Region Hovedstaden. 
3 medlemmer fra kommunerne (heraf har Københavns Kommune 1 fast plads) 
2 medlemmer fra erhvervslivets repræsentanter.

  • Kontoret ventes at åbne sine døre i efteråret 2014.

Mest Læste

Annonce