Regioner spiller kæmpe rolle i vækst

14/09/2012 12:15

Region Syddanmark

Den globale vækst foregår ikke kun i store internationale centre. Hovedparten af væksten foregår i provinsen - i steder som Region Syddanmark, der alene står for 19 pct. af væksten i Danmark. Det fremgår af det review, OECD onsdag den 5. september fremlagde på en konference i Billund.

- Regionerne spiller en kæmpe rolle i vækst, og det gælder både på regionalt og nationalt plan. Hvis ikke vi har øjnene åbne for det, misser vi vigtige muligheder for vækst, lød det fra Karen Maguire, Policy Advisor, Regional Development Policy Division, OECD.
 
Hun har gennem et år studeret arbejdet i Syddansk Vækstforum og Midtjysk Vækstforum.
I arbejdet har hun fået øjnene op for, at Danmark er meget langt fremme i den regionale udvikling.
 
- Det er et eksempel på, hvordan erhvervslivet og den offentlige sektor kan arbejde sammen. I Syddanmark er det et formaliseret samarbejde, hvor det de fleste andre steder foregår det ad hoc, og de vil kunne lære noget af jer, siger hun.

Mere samarbejde

En del af konklusionen er, at man i langt højere grad bør benytte regionernes ekspertise. Der skal større samarbejde mellem regionale og statslige parter.
 
- Det er vigtigt med et samarbejde. På nationalt plan etablerer man en struktur, og så skal man bruge de regionale kræfter til at samle puslespillets brikker, siger Karen Maguire.
 
Formand for Syddansk Vækstforum, Carl Holst (V) tager opfordringen til større samarbejde med sig fra konferencen.
 
- Det er først og fremmest dejligt at få en blåstempling af vores arbejde med at fokusere på samarbejdet mellem uddannelsesinstitutioner, erhvervslivet og den offentlige sektor, for det er gennem det samarbejde ude i regionerne vi ved, hvad vi skal fokusere på, siger han.

Opfind kun een tallerken

Carl Holst hæfter sig dog også ved, at samarbejdet også skal foregå på tværs af regionerne.
 
 - Vi ved langt bedre, hvad der skal til, end man gør fra et skrivebord i København. Men vi må ikke give tilhængerne af centralisering det argument, at vi opfinder den dybe tallerken flere steder på samme tid. Så vi skal sørge for at samarbejde i de regionale vækstfora på tværs af regionerne, selvom vi i sagens natur også er i en indbyrdes konkurrencesituation, siger han.

Mest Læste

Annonce