Shared care på vej til Vestjylland

22/2/13 12:06

Region Syddanmark

Styrket samarbejde mellem egen læge og psykiatri skal sikre tidlig indsats ved depression og angst.

Psykiatrien i Region Syddanmark har fået godt 18 mio. kroner fra regeringens satspuljer til at styrke samarbejdet mellem behandlingspsykiatri og almen praksis. Praktiserende læger i Vestjylland og Psykiatrisk Afdeling Esbjerg deltager i projektet, som kan blive model for hele regionen, hvis det bliver en succes.

Tilbage til normalt liv med arbejde

Projektet skal løbe fra 2013 til 2016. Det har fokus på borgere med depression og angst. Målet er at forkorte sygdomsperioden, så borgerne kan vende tilbage til et normalt liv med arbejde.

- Shared care er et fokusområde nationalt og regionalt. Erfaringer fra udlandet viser, at et styrket samarbejde kan forkorte sygdomsperioden væsentligt, og at patienterne i mange tilfælde ikke får behov for behandling i lokalpsykiatri eller på et døgnafsnit. Både udfra en menneskelig og en økonomisk betragtning er der store gevinster at hente, siger formand for psykiatriudvalget Freddie H. Madsen (O).

Med tilsagnet fra Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse kan Psykiatrisk Afdeling Esbjerg og de praktiserende læger gå i gang med at beskrive en samarbejdsmodel, som kan afprøves og udvikles videre lokalt. Og Region Syddanmark tager derfor nu initiativ til at fortsætte dialogen med almen praksis.

Pengene skal blandt andet bruges til at ansætte sundhedsfagligt personale, der kan virke som brobyggere mellem almen praksis og behandlingspsykiatri. Desuden er tilbud om samtaleterapi, patientskole og telepsykiatri elementer i samarbejdsprojektet.

Fakta

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse har søsat shared care-projekter i landets fem regioner.

Psykiatrisygehuset har fået godt 18 mio. kroner til det vestjyske projekt, der løber fra 2013 til 2016 og har fokus på patienter med lettere til middelsvær depression og angst.

Psykiatrien i Region Syddanmark har et forskningsprojekt knyttet til det regionale shared care-projekt.

Forskerne undersøger, hvordan behandlinger virker. I forskningsprojektet vil der indgå en kontrolgruppe, der modtager behandling hos praktiserende læger, som ikke er en del af shared care-projektet.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.