Andelen af nye kvindelige iværksættere er rekordlav

Politik

30/03/2016 10:49

Nick Allentoft

Andelen af nye kvindelige iværksættere er rekordlav

Kvinderne kan ikke følge med mændene, når det handler om at få fod under egen virksomhed. Antallet af nye iværksættere nåede i 2015 rekordhøjder, mens andelen er kvinder er på det laveste niveau siden 2001.

Fra 2014 til 2015 steg antallet af mandlige iværksættere med 27,5 procent til 27.363, mens antallet af kvindelige iværksættere i samme tidsrum steg med bare 9,7 procent til 11.264. Kvindernes andel på 29,2 procent af alle nye CVR-registreringer i Danmark er det laveste niveau i perioden fra 2001 til 2015, viser viser en opgørelse, som Ugebrevet A4 har fået udleveret fra Erhvervsstyrelsen

Den skæve udvikling bekymrer direktøren for KVINDFO, Nina Groes.

Hun peger på, at der er et stort potentiale for at skabe vækst, fremme innovation og forbedre konkurrenceevnen, hvis man får flere kvinder med på vognen.

- Det er et stort tab for Danmark, at vi går glip af iværksættertalent. Det er både et stort tab for vores konkurrenceevne og vækst. Men det er også et tab for kvinderne selv, da det er sjovt at skabe sin egen virksomhed, siger Nina Groes til Ugebrevet A4.

Lektor ved Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv på RUC, Karen Sjørup, peger på, at kvindernes stigende uddannelsesniveau fører til færre kvindelige iværksættere. Kvinder med en lang akademisk uddannelse i bagagen vil ifølge forskeren være mere tilbøjelige til at søge lønmodtagerjob frem for at starte deres egen virksomhed.

Hun fremhæver også, at kvinders virksomheder i flere år har oplevet forøget konkurrence fra store kæder.

- Hvis man som kvinde har fået sig en erhvervsfaglig uddannelse, er det typisk inden for butik og handel. Så er der selvfølgelig mange, der gerne vil lave deres egen virksomhed, men det bliver på områder, hvor de skal konkurrere med Føtex og Bilka. Det kan de i stigende grad ikke, siger Karen Sjørup til Ugebrevet A4.

Erhvervs- og vækstminister, Troels Lund Poulsen (V), løfter i en mail til Ugebrevet A4 sløret for, at han i løbet af 2016 planlægger at fremlægge en ny iværksætterstrategi, der blandt andet skal gøre det lettere for nystartede virksomheder at låne penge hos kreditinstitutter.

- Jeg mener også, at vi skal sætte ind tidligt og præsentere vores piger og drenge for tanken om et liv som iværksætter allerede i skolen, så vi via uddannelsessystemet kan udruste dem med de relevante kompetencer, hvis de senere får lysten til at starte deres egen forretning op, skriver Troels Lund Poulsen.

Socialdemokraternes ligestillingsordfører, Rasmus Horn Langhoff skoser regeringens beslutning om at nedlægge barselsrordningen for selvstændige og efterlyser politisk handling fra Dansk Folkeparti. Partiet har lovet at holde regeringen fast på, at der skal findes en ny løsning, når den nuværende barselsordning for selvstændige ophører ved udgangen af denne måned.

Det vil ske, siger DF's Marlene Harpsøe, som er formand for Beskæftigelsesudvalget:

- Nu er man gået i arbejdstøjet i ministerierne, så drøfter vi løbende, hvor langt de er nået. Vi holder ministeren op på, at det arbejde selvfølgelig skal gøres, siger Marlene Harpsøe til Ugebrevet A4.

 

FAKTA: Kvindelige iværksættere kæmper sig efter mændene 2015 blev året, hvor det buldrede frem med nyopstartede virksomheder. Syv ud af 10 nye virksomheder er startet af mænd.   Her kan du få et indblik i fordelen mellem mandlige og kvindelige iværksættere i Danmark:    * Fra 2014 til 2015 steg antallet af mandlige iværksættere med 27,5 procent til 27.363, mens antallet af kvindelige iværksættere i samme periode kun steg med 9,7 procent til 11.264.   * I 2015 er under 30 procent af de nyoprettede cvr-numre i det danske virksomhedsregister startet af kvinder, imens mænd har startet 71 procent af de nye virksomheder.   * Det er første gang, at tallet er så lavt siden 2001, hvor Erhvervsstyrelsen begyndte at indsamle tallene. Dengang var 31 procent af de nye virksomheder oprettet af kvinder.   * De kvindelige iværksættere havde gode år i 2008, 2011 og 2012, hvor kvinderne stod i spidsen for 34 procent af virksomhederne.   * Andelen af cvr-numre oprettet af kvindelige iværksættere begyndte at falde i 2013, hvor 32 procent af virksomhederne var oprettet af kvinder.    Kilder: Erhvervsstyrelsen, Ugebrevet A4.   /ritzau/

 

Mest Læste

Annonce