Dansk Metal: Underskud af metalarbejdere truer dansk økonomi

Bæredygtighed

16/03/2016 13:49

Nick Allentoft

Frem mod 2025 kommer Danmark til at mangle 30.000 faglærte på metalområdet. Det viser ny undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Dansk Metal frygter markant udflytning af arbejdspladser.

Når en dansk produktionsvirksomhed i fremtiden skal have dækket behovet for faglært arbejdskraft, så bliver det væsentligt sværere end i dag. Hvor der i mere end 20 år har været arbejdskraft nok til at dække efterspørgslen i jern- og metalindustrien, så knækker kurven nu, og der vil de næste mange år være en større efterspørgsel efter faglærte metalarbejdere, end markedet kan dække.

”Det er et kæmpe stort problem for den danske industri, men i sidste ende skader det også dansk økonomi. Uden faglært arbejdskraft er der ingen produktion. Derfor er det en overhængende risiko, at virksomheder må flytte produktionen derhen, hvor der er ledige hænder at få. For det er ikke i Danmark, hvis ikke vi øjeblikkeligt retter skuden op”, siger formand i Dansk Metal, Claus Jensen.

En række af uddannelserne inden for jern- og metalområdet tager fire år at gennemføre. Derfor er det ifølge Dansk Metal i 11. time, hvis vi skal nå at rette op på denne ubalance. Det er de årgange, som optages på erhvervsskolerne de kommende år, der skal dække den mangel, vi vil se i nærmeste fremtid.

”Det er afgørende, at regeringen dropper de planlagte besparelser på erhvervs- og efteruddannelserne. Tallene viser med al tydelighed, at det er netop disse uddannelser, vi skal opprioritere”, siger Claus Jensen.

Dobbelt så mange praktikpladser

Det er især smede og industriteknikere, der er en mangelvare i industrien. Ifølge tal fra Dansk Metals A-kasse, så har mere end 2600 flere industriteknikere forladt arbejdsmarkedet, end der er blevet uddannet over de seneste fem år.

”Det hænger i høj grad sammen med, at det er svært at finde praktikpladser. Det bremser de unge i at tage erhvervsuddannelser. Og det er jo en stor skam, når en uddannelse og et job som for eksempel industritekniker både er velbetalt og har gode karrieremuligheder”, siger Claus Jensen.

Manglen på praktikpladser inden for jern- og metalområdet er så stor, at Dansk Metal mener, at virksomhederne bør tage dobbelt så mange lærlinge, som de gør nu, hvis manglen på faglærte skal bremses.

”Det her har været et problem i alt for mange år, og nu kommer vi til at mærke konsekvensen af den flaskehals, som manglende praktikpladser har skabt. Der er heldigvis mange virksomheder, der godt kan se, at det er vigtigt at bidrage til uddannelsen af faglærte. Men der er stadig virksomhedsejere, der går mere op i aktiekurser, oliepriser og rammevilkår, end det vigtigste råstof i industrien – nemlig de faglærte”, siger formand i Dansk Metal, Claus Jensen.

Analysen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) viser, at manglen på faglærte i metalindustrien de næste mange år vil vokse markant. Således spår AE, at der i 2025 vil mangle 30.000 faglærte på jern- og metalområdet.

Se den økonomiske analyse og AE’s undersøgelse her

Mest Læste

Annonce