Kritik: Ministerium slører konsekvenser af kontanthjælpsreform

Ledelse

15/03/2016 08:07

Nick Allentoft

»Det er utrygt, at politikerne skal tage stilling til kontanthjælpsreformen på baggrund af nogle udregning af rådighedsbeløb, som virker relativt usikre,« siger Jann Sjursen, der er formand for Rådet for Socialt Udsatte, til Ugebrevet A4.

Et par på kontanthjælp med tre børn vil med det nye kontanthjælpsloft have cirka 15.000 kroner til rådighed om måneden, efter huslejen er betalt. Og det er et rimeligt niveau, har beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen fremført flere gange i debatten om de nye kontanthjælpsregler. Men de familier, der bliver hårdest ramt af kontanthjælpsloftet, skal ikke budgettere med mere end 12.609 kroner om måneden i rådighedsbeløb. Det viser nye beregninger på baggrund af tal fra BL - Danmarks Almene Boliger og Danmarks Statistik, skriver Ugebrevet A4.

Læs også: Ministre afviser enhver kritik

Det fører nu til kritik af Beskæftigelsesministeriet for at give et uklart billede af kontanthjælpsmodtagernes økonomi, som slører debatten om den reform, der bliver andenbehandlet tirsdag, og forventes vedtaget på torsdag.

»Det er utrygt, at politikerne skal tage stilling til kontanthjælpsreformen på baggrund af nogle udregning af rådighedsbeløb, som virker relativt usikre,« siger Jann Sjursen, der er formand for Rådet for Socialt Udsatte, til Ugebrevet A4.

Beskæftigelsesministeriets tal er baseret på en gennemsnitlig husleje på 6.138 kroner om måneden for familier. Men mange kontanthjælpsmodtagere kan slet ikke genkende det billede, der bliver tegnet af deres økonomiske situation i debatten, fortæller Andreas Holck Høeg-Petersen, der er talsmand for Kontanthjælpsalliancen.

- Gennemsnittet er ikke et brugbart udgangspunkt for debatten, for når man bliver ramt af kontanthjælpsloftet, skal man ikke afvige meget fra gennemsnittet, før man sidder i en enormt svær situation, siger han.

Med 12.609 kroner om måneden, efter huslejen er betalt, kommer parret med tre børn ned under det minimumsbudget, som er fastsat af et ekspertudvalg, som blev nedsat af den tidligere regering i forbindelse med fastsættelsen af fattigdomsgrænsen. Her skal et par med to børn have 13.122 kroner om måneden for at "opretholde et acceptabelt leveniveau".

- Med minimumsbudgettet har du kun til dagen og vejen. Hvis du kommer ned under det, får du problemer med at have råd til tøj, mad og medicin, siger Lars Andersen, der er direktør for Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og medlem af ekspertudvalget, til Ugebrevet A4.

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) har ikke ønsket at forholde sig til rådighedsbeløbet på 12.609 kroner om måneden, men skriver i stedet i en mail til Ugebrevet A4:

- Det har været afgørende for regeringen, at kontanthjælpsloftet har den rette ballance mellem et rimeligt forsørgelsesniveau på den ene side og et reelt incitament til at arbejde på den anden. Den balance ligger i regeringens kontanthjælpsloft.

Mest Læste

Annonce