Formand for Rådet for Offentlig-Privat Samarbejde, Mai Buch
Formand for Rådet for Offentlig-Privat Samarbejde, Mai Buch

Få kommuner byder på egne opgaver

Velfærd

23/10/14 8:30

Suleman Haider

Kun få kommuner og offentlige myndigheder byder selv på opgaver, de har sendt i udbud. Det viser ”Analyse af omfanget af og erfaringer med kontrolbud”, som Rådet for Offentlig-Privat Samarbejde har udarbejdet.

Kommuner og andre offentlige myndigheder har fra den 1. april 2012 til den 31. marts 2014 budt ind på egne opgaver i 51 konkrete udbud. Til sammenligning indgås der kontrakt om ca. 1200 EU-udbud af tjenesteydelser i Danmark om året.

Når myndigheder byder på deres egne opgaver, kaldes det kontrolbud. Det er ofte kun relevant for offentlige myndigheder at afgive kontrolbud på tjenesteydelsesopgaver og i forbindelse med førstegangsudbud. Kontrolbud er mest udbredt på vej- og parkområdet samt rengøringsområdet. Og generelt vinder næsten 50 procent af kontrolbuddene opgaven.

Analysen bygger på en kortlægning af alle udbud i en to-årig periode og på syv casestudier blandt kommuner og private tilbudsgivere, som har brugt kontrolbud eller afgivet tilbud på et udbud, hvor der blev afgivet kontrolbud. Erfaringerne fra de syv kommuner viser, at kommunerne overvejende oplever positive effekter af deres kontrolbud:

  • Fem kommuner peger på, at det har en positiv effekt på konkurrencen, når de selv byder på en opgave.
  • Fire kommuner oplever, at det fører til effektiviseringsgevinster, hvis kontrolbuddet vinder.
  • Fire kommuner fremhæver, at de opnår et bedre kendskab til deres egen organisation, når de afgiver kontrolbud.

Omvendt oplever kommunerne også kontrolbudsprocessen som ressourcekrævende. Det er en udfordring at lave beregningerne til kontrolbuddet, og mange myndigheder vælger at få ekstern bistand til det.

Erfaringer fra de private tilbudsgivere i casestudierne viser, at kontrolbud kan skabe usikkerhed om, hvad formålet og intentionerne med kontrolbuddet er, og om konkurrencen sker på lige vilkår. Rådet for Offentlig-Privat Samarbejde kan også konstatere, at der er tilfælde, hvor ordregivere ikke lever op til kontrolbudsbekendtgørelsen, fordi de ikke oplyser, at der vil blive afgivet kontrolbud.

Formand for Rådet for Offentlig-Privat Samarbejde, Mai Buch, siger:

”Det er vigtigt, at de offentlige ordregivere kommunikerer åbent og præcist om deres kontrolbud. Det vil medvirke til at sikre en sund udbudskultur, hvor der er gennemsigtighed omkring processen, og hvor de øvrige bydere får en fair behandling.”

”Kontrolbud kan bidrage til at stimulere konkurrencen om de offentlige opgaver og gøre den offentlige opgaveløsning mere effektiv. Vores analyse viser, at offentlige ordregivere med fordel kan overveje at afgive kontrolbud, når det er muligt. Men de bør være opmærksomme på de omkostninger, der er forbundet med at lave kontrolbud.”

Rådet for Offentlig-Privat Samarbejde har blandt andet til opgave at indsamle viden og erfaring, som kan udgøre grundlag for offentlige myndigheders beslutning om at skabe konkurrence og styrke samarbejdet med private leverandører om de offentlige opgaver.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.