KMD har tilskyndet kommuner til at undlade udbud

28/03/2012 12:59

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

KMD har i perioden 2004-2009 haft en strategi om at tilskynde kommuner til at undlade at sende it-kontrakter i lovpligtigt udbud. Konkret fik fire kommuner tilbudt rabatter, hvis de i stedet for at sende deres køb af lønsystem i udbud indgik en aftale med KMD.

Konkurrencerådet finder imidlertid ikke grundlag for, at KMD har overtrådt konkurrencereglerne, fordi forpligtelsen til at sende it-kontrakter i udbud påhviler kommunerne.

        Læs mere om: KMD, udbud og kommuner
        Læs også: Kommuner hiver KMD i retten

Undersøgelsen af KMD blev iværksat som følge af en kontrolundersøgelse foretaget hos KMD. Det fremgik af materialet fra undersøgelsen, at KMD havde tilskyndet fire kommuner til at indgå it-kontrakter uden udbud. De fire kommuner er: Skive kommune, Rudersdal kommune, Vordingborg kommune og Tønder kommune.

Parallelt med sagen har styrelsen i juni 2010 offentliggjort en redegørelse om, at 28 kommuner havde overtrådt EU’s udbudsdirektiv ved at indgå en kontrakt med KMD om levering af it-systemet KMD OPUS uden at have gennemført et EU-udbud.

Direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Agnete Gersing, siger:

”KMD har med sin strategi uden tvivl gjort det sværere for potentielle konkurrenter at vinde markedsandele. Men KMD’s adfærd er ikke en overtrædelse af konkurrenceloven.”

”Det er vigtigt, at konkurrencen om de offentlige opgaver er effektiv. Det sikrer, at kommunerne får de bedste løsninger til den bedste pris. Kommunerne har selv ansvaret for at overholde udbudspligten, så leverandørerne kan byde på lige vilkår.”

”Vores fokus på kommunernes it-kontrakter og de nye regler, hvor kommunerne risikerer at få ophævet en kontrakt eller at få bøder, hvis de bryder udbudsreglerne, har medvirket til, at der i dag er flere udbud, og at vilkårene for konkurrence er forbedret.”

Mest Læste

Annonce