Foto: Shutterstock

Klar opfordring: Ældre og syge bør selv kunne vælge covid-vaccine

Sundhed

24/03/2021 14:22

Syge og ældre bør selv kunne få lov til at vælge, hvilke vaccine mod covid-19 de vil vaccineres med.

Flere organisationer der repræsenterer ældre og kronisk syge danskere, kommer med en klar opfordring. Lad de syge og ældre selv bestemme, hvilken vaccine de ønsker at få sprøjtet ind i deres krop.

Kristeligt Dagblad har talt med både patientforeninger og Ældre Sagen, og de er enige i, at hvis man er ældre eller syg, så skal man kunne vælge frit. Det sker på bagkant efter af de seneste udmeldinger om AstraZeneca-vaccinen, som kan have været årsag til blodpropper og dødsfald rundt omkring.

“Vi må generelt have tillid til de vacciner, der er godkendt af de danske sundhedsmyndigheder, men vi ved, at mange er meget utrygge ved AstraZeneca, hvis den introduceres igen. For dem vil det være hensigtsmæssigt med et andet tilbud,” lyder udmeldingen fra Rikke Hamfeldt, der er seniorkonsulent hos Ældre Sagen ifølge Kristeligt Dagblad.

I første omgang havde man frarådet at personer over 65 år skulle vaccineres med AstraZeneca-vaccinen, men det valgte man alligevel at ændre til, at personer over 65 også kunne få den.

Påbegyndt igen i Danmark

Allerede i uge 11 begyndte man at åbne op for at vaccinere folk med AstraZeneca-vaccinen, men i Danmark ville man vente længere.

I forrige uge meddelte Søren Brostrøm, at man først ville påbegynde vaccinationer med AstraZeneca i Danmark igen fra uge 12.

I samme meddelelse fortalte Søren Brostrøm, at danskere vaccineret med AstraZeneca bør være særligt opmærksomme på disse symptomer.

  • Kraftig hovedpine

  • Kraftige mavesmerter

  • At benet bliver koldt

  • At man pludselig og uventet får smerter i dele af kroppen

  • Vejrtrækningsbesvær

  • Lammelser i den ene side af kroppen

Mest Læste

Annonce