AE: Ledigheden stiger for tredje måned - Nyrup fik 10 gange så mange ud af arbejdsløshedskøen

01/9/11 12:52

Nick Allentoft

Nye arbejdsløshedstal fra Danmarks Statistik viser, at der i juli 2011 var knapt 163.000 bruttoledige svarende til 6,1 pct. af arbejdsstyrken. Det er en stigning på ca. 1.000 fuldtidspersoner i forhold til sidste måned, og samlet er arbejdsløsheden de sidste tre måneder vokset med knapt 4.350 fuldtidspersoner. Dermed er arbejdsløsheden steget for tredje måned i træk. Tallene får AE’s direktør Lars Andersen til at understrege, at krisen på arbejdsmarkedet langt fra er ovre.

”Selvom økonomien bevæger sig langsomt fremad, er væksten slet ikke tilstrækkelig til at trække gang i arbejdsmarkedet. Dagens tal bekræfter desværre, at de seneste to måneders stigende arbejdsløshed ikke var en enlig svale. Samtidig kan yderligere ledighedsstigninger på ingen måde udelukkes, fordi vi endnu ikke har set effekten af uroen på de finansielle markeder,” siger Lars Andersen.

Ny analyse: Nyrup fik 10 gange så mange ud af ledighed som Fogh og Løkke
Siden statsminister Lars Løkke Rasmussen i fredagens tv-duel med Helle Thorning-Schmidt fremhævede, at ledigheden under krisen har været lavere end under de seneste socialdemokratiske regeringer, har der været debat om, hvorvidt Socialdemokratiske eller Venstre-regeringer er bedst til at håndtere ledighedsudfordringen.

Nu viser nye beregninger fra AE, der offentliggøres i forbindelse med dagens ledighedstal, at nettoledigheden, som statsminister Lars Løkke Rasmussen har anvendt som målestok, rigtignok ligger lavere i dag end under Nyrups regeringsperiode. Det betyder imidlertid langt fra, at de borgerlige regeringer har håndteret arbejdsløshedsudfordringen ligeså godt som de socialdemokratiske regeringer i 1990’erne. Fakta er nemlig, at mens Nyrup reducerede arbejdsløsheden med 200.000 personer, har regeringerne Fogh og Løkke kun reduceret arbejdsløsheden med 20.000 personer – vel at mærke, når man bruger Løkkes egen arbejdsløshedsdefinition. Og anvender man den internationalt standardiserede AKU-statistik, som Eurostat og OECD benytter, er billede faktisk, at mens Nyrup reducerede ledigheden med 138.000 personer, er arbejdsløsheden under Fogh og Løkke steget med 74.000 personer.

AE’s direktør Lars Andersen mener, at statsministeren pynter sig med lånte fjer:

”Når Lars Løkke forsøger at fremstille det, som om man under de borgerlige regeringer er bedre til at håndtere arbejdsløshedsudfordringen, er der tale om en statistisk vildledning. Løkkes egne tal viser jo faktisk, at man under Nyrup-regeringerne har været præcis 10 gange så god til at få folk ud af arbejdsløshedskøen som under Fogh og Løkke selv".

Han understreger, at billedet er endnu mere klart, hvis man tager udgangspunkt i Eurostat og OECD’s ledighedstal:

”Bruger man internationalt standardiserede arbejdsløshedstal, som på det seneste har fanget ledighedsudviklingen bedre, så er billedet jo rent faktisk, at statsministeren taler usandt. Så har arbejdsløsheden under Fogh og Løkke ligget højere end i Nyrups tid i 7½ ud af regeringens 9 år,” siger Lars Andersen.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.