Aktivering skaffer indvandrere hurtigere i arbejde

25/6/11 10:00

Nick Allentoft

Ikke-vestlige indvandrere, som er på kontanthjælp, har nemmere ved at få et job, når de har været i aktivering. Især løntilskud virker effektivt, viser en ny undersøgelse fra AKF, Anvendt KommunalForskning.

Indvandrere fra Østeuropa, Mellemøsten, Asien og Afrika, som er på kontanthjælp, får hurtigere et rigtigt job, når de har været i aktivering. En ny analyse fra AKF viser, at især løntilskudsjob i en privat virksomhed eller i det offentlige er en effektiv måde at få sluset indvandrerne ind på arbejdsmarkedet på.

Mandlige indvandrere, der har været i løntilskud, får et job 15 måneder hurtigere end indvandrere, der ikke har været i aktivering. Kvinder får job 10 måneder hurtigere, når de har været i løntilskud.
Kendskab til det danske arbejdsmarked

Effekterne af andre typer af aktivering er mindre, men også klart positive. Analysen viser, at aktivering har en langt større positiv effekt for indvandrere, end tidligere undersøgelser har vist for etniske danskere.

- Det skyldes muligvis, at mange indvandrere mangler viden om det danske arbejdsmarked, har et mindre netværk og har begrænsede danskkundskaber. Derfor kan de have særlig god gavn af aktivering. Specielt en form for aktivering, som bringer dem i direkte kontakt med arbejdspladserne. Det kan også have betydning, at arbejdsgiverne via aktiveringen får bedre kendskab til indvandrerne og deres kvalifikationer, siger forskningsleder i AKF, Eskil Heinesen, som står bag undersøgelsen.
Omfattende undersøgelse

Analysen er baseret på statistiske data fra perioden 1997-2004 om alle kontanthjælpsmodtagere med indvandrerbaggrund, der kom til Danmark før 1999. Forskerne har taget højde for, at det ikke er tilfældigt, hvem der bliver aktiveret i bestemte foranstaltninger.

- Unge indvandrere, der kun har lidt erhvervserfaring fra det danske arbejdsmarked, har fx typisk en større chance for at få et løntilskudsjob og samtidig en større chance for at få et almindeligt job, end en ældre indvandrer uden noget tidligere job i Danmark. Den slags forskelle har vi korrigeret for i undersøgelsen, så de forskellige indvandrergrupper sammenlignes på et ensartet grundlag, siger Eskil Heinesen fra AKF.

Find hele rapporten her

Fakta

Så meget hurtigere kommer de i job:

De ikke-vestlige, mandlige indvandrere i undersøgelsen var gennemsnitligt på kontanthjælp i 42 måneder inden for en femårs periode. For kvinder var det 55 måneder. Kontanthjælpsperioden afkortes i gennemsnit med følgende antal måneder, når indvandrerne har været i forskellige former for aktivering:

Løntilskudsjob:

Mænd: 15 måneder
Kvinder: 10 måneder

Virksomhedspraktik:

Mænd: 4½ måneder
Kvinder: 3½ måneder

Anden aktivering:

Mænd: 2½ måneder
Kvinder: 1½ måneder

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.