Få fornyelse gennem udbud

16/6/11 11:37

Nick Allentoft

Muligheden for at bruge funktionsudbud giver gode muligheder for at indtænke fornyelse og innovation allerede i udbuddet. På IKA’s konference om indkøbsjura fremhæves funktionsudbud som en mulighed, der bruges for lidt.

Læs mere om funktionsudbud i Casebiblioteketet

Det er krisetider i det offentlige. Pengene skal finde nye og bedre måder, at blive brugt på, og services skal nytænkes. Derfor undrer det flere eksperter på IKAs konference om Indkøbsjura, at funktionsudbud bruges meget lidt.
- Funktionsudbud er et middel til at få mere value for money, påpeger partner og advokat Lotte Hummelshøj fra advokatfirmaet Lind Cadovius. Hun fremhæver, at udbudsformen er en oplagt metode til at komme væk fra ”specifikationshelvede” i forberedelsen af udbud.
- Gennem funktionsudbuddet kan man eksempelvis definere et krav om, at græsset må være tre centimeter højt. Det er ret enkelt i forhold til et tradtionelt udbud, hvor man specificerer i detaljer, hvordan græsset skal vedligeholdes, siger Lotte Hummelshøj.

Mere innovation
Funktionsudbud trækker mere og mere interesse blandt både leverandører og udbydere, og netop i krisetid er muligheden for funktionsudbud oplagt. Det giver bedre muligheder for at invitere nytænkning og fornyelse ind i opgaveløsningen.
- Med funktionsudbud inviterer man markedet til at deltage aktivt i udviklingen af nye løsninger. Omvendt fastholder traditionelle udbudsformer bestemte løsninger, og kan således blokere for nytænkning i hele den periode en udbudskontrakten løber, påpeger Lotte Hummelshøj.

Græsset er grønt – og kort
Den enkle fremstilling af forskellen på traditionelle udbud og funktionsudbud bliver eksempelvis skitseret af ISS-direktør Maarten van Engeland i blogstafetten om OPS. Her skriver Engeland
” Kommunerne bør fokusere meget mere på funktionsudbud i stedet for opgaveudbud. Det vil sige, at den enkelte kommune beskriver, hvor rent man vil have det på et givent sted, og ikke hvor mange mennesker, arbejdstimer og redskaber der skal til for at løse opgaven.”
Advokat Lotte Hummelshøj gennemgik på IKA-konferencen rammer og regler for funktionsudbud. Hun siger til denoffentligesektor.dk
- Funktionsudbud medfører som hovedregel, at leverandørerne tager mere ejerskab på opgaverne, og udbyderne slipper for at laver stakkevis af specifikationskrav til udbyderne. Med traditionelle udbud er behovet for specifikationer omfattende. Det kan gøde jorden for en række fremtidige konflikter i leverandør-udbyder-relationen, fordi disse mange specifikationer tvinger parterne til at fokusere på alt for mange detaljer frem for, hvordan opgaven løses bedst muligt, fortæller Lotte Hummelshøj som illustration af forskellen på udbud.
 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.