Finanslov godt nyt for psykisk arbejdsmiljø

03/11/2011 15:17

Det dugfriske finanslovsforslag dropper alle planer om besparelser på Forebyggelsesfonden. Godt at regeringen satser klart på bedre arbejdsmiljø, nu hvor danskerne skal arbejde flere år, mener FTF.

Det giver løftede tommelfingre i hovedorganisationen FTF, at regeringen nu dropper et gammelt forslag om at spare på det psykiske arbejdsmiljø. Ifølge det nye forslag til finansloven for 2012 skal pengene til at betale for den såkaldte boligjobplan ikke længere findes ved at spare på indsatsen for et bedre arbejdsmiljø.

Det glæder FTF’s formand Bente Sorgenfrey.

”Det er en rigtig god nyhed. FTF har tidligere peget på det håbløse i at finansiere planen, der skulle sætte skub i byggebranchen, med penge til bedre arbejdsmiljø. Sund fornuft og forskningen viser, at godt arbejdsmiljø kræver en konstant og målrettet indsats. Heldigvis vil regeringen finde pengene på anden vis i den nye finanslov. Det er nødvendigt med udsigten til yderligere forringelser af efterlønnen,” siger Bente Sorgenfrey.

Væk med tidligere forslag
I den forrige regerings finanslovsforslag og boligjobplan skulle der spares 150 millioner kroner på Forebyggelsesfonden hvert år i 2012 og 2013. Besparelser der ville ramme indsatsen for at hindre dårligt psykisk arbejdsmiljø.

Fonden blev netop oprettet i 2006, da man dengang hævede efterlønsalderen med to år. Målet var blandt andet at få forbedret arbejdsmiljøet, så danskerne kunne holde til at arbejde længere.

Derfor gav det dybe panderynker hen over foråret og sommeren, da et flertal først vedtog yderligere forringelser på efterlønnen, og regeringen derefter ville spare penge på indsatsen for bedre arbejdsmiljø.

FTF har tidligere påpeget, at stress og psykisk nedslidning hvert år koster 1.400 mennesker livet i Danmark. Så der er et kæmpe behov for blandt andet Forebyggelsesfonden.

”Nu ser det ud til, at der er lidt mere sammenhæng i prioriteringerne, og det kan vi kun hilse velkommen,” siger Bente Sorgenfrey.

Hun tilføjer, at det samlede finanslovsforslag indeholder nogle gode prioriteringer. Også selv om økonomien ikke tillader et overflødighedshorn af nye tiltag.

Gode prioriteringer
På trods af en presset økonomi er der blevet råd til trække flere tidligere planlagte besparelser på uddannelse, beskæftigelsesområdet og udviklingen af den offentlige sektor tilbage. Samtidig vil regeringen af med multimedieskatten.

”FTF synes samlet set, at det peger i den rigtige retning. Vi får prioriteret vigtige områder, og også den bebudede kickstart i form af fremrykkede offentlige investeringer for 18,75 milliarder kroner er et godt initiativ,” siger Bente Sorgenfrey.

Mest Læste

Annonce