FOA: Den er også gal i kommunerne

21/9/10 10:00

Nick Allentoft

Politikerne fralægger sig ansvaret, når de bestiller rapporter fra eksterne konsulenter i stedet for at træffe beslutninger. Det mener FOAs formand.

Rigsrevisionen fremlægger i dag en rapport, der dokumenterer, at staten anvender adskillelige milliarder hvert år på at købe konsulentydelser, uden at det står klart, hvorfor arbejdsopgaverne ikke har kunnet løses uden at gå i byen efter ekstern ekspertise. Det billede kan FOA også genkende fra kommuner og regioner.

”Der er ingen tvivl om, at der i hele den offentlige sektor – både i stat, kommuner og regioner – er gået inflation i brugen af eksterne konsulenter”, siger FOAs formand, Dennis Kristensen, og fortsætter:

”Det handler ikke alene om at tilrettelægge IT-løsninger og administrative systemer. Det handler i lige så høj grad om kommuners og regioners brug af konsulenter til at analysere ledelsesstrukturer, arbejdstilrettelæggelse, opgaveløsninger, effektivitetsanalyser og meget mere.”

Hvis en kommune ikke selv har kompetencer på et specifikt område, mener FOA, at det er fornuftigt at købe disse kompetencer fra et konsulentbureau. Men FOA advarer samtidig om at brugen af eksterne konsulenter i højere grad er et udtryk for, at politikerne har mistillid til deres eget system.

”Jeg oplever, at politikernes stigende behov for at dække sig bag telefonbogs-tykke rapporter på glittet papir i virkeligheden er en måde at fralægge sig ansvaret, når beslutninger skal tages,” siger Dennis Kristensen.

En pæn del af de mange milliarder, som konsulentbranchen scorer på den offentlige sektor, kunne efter FOA’s mening have gjort langt større nytte indenfor de centrale velfærds- og serviceområder.

”Det ser nærmest ud som om, at de politiske beslutningstagere kollektivt er blevet smittet af en virus, der angriber den sunde fornuft, og får dem til at tro, at det giver et bedre resultat at hyre eksterne konsulenter, der kun har begrænset kendskab til offentlig velfærd og service. Politikerne skulle i stedet bruge den ekspertise, som allerede findes hos de offentligt ansatte, der i dagligdagen står for levering af velfærd og service,” siger Dennis Kristensen.

”Egentlig er der ikke grund til at grave så dybt i det offentliges brug af eksterne konsulenter. Et enkelt blik på de senere års eksplosive vækst i den del af konsulentbranchen, der retter sig mod den offentlige sektor, burde være nok,” slutter Dennis Kristensen.
 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.