FOA: Kvaliteten i dagplejen under pres

02/04/2011 00:00

Nick Allentoft

Landets dagplejepædagoger fører i gennemsnit tilsyn med næsten 80 dagplejebørn. Kommunerne går dermed på kompromis med kvaliteten i dagplejen. Det mener FOA, der anbefaler et loft på max 50 børn pr. dagplejepædagog.

Dagplejepædagoger er med sin sparring til landets dagplejere garanter for den pædagogiske kvalitet i den kommunale dagpleje. Men dagplejepædagogerne skal i gennemsnit føre tilsyn med ca. 80 børn. Og det går ud over kvaliteten i dagplejen, mener FOA.

”Det er hovedrystende, at man i nogle kommuner skærer dybt i dagplejens pædagognormering i jagten på besparelser,” siger Jakob Sølvhøj, der er formand for FOAs pædagogiske sektor, og fortsætter:

”Når politikerne beslutter, at én pædagog skal føre tilsyn med 23 dagplejere og næsten 80 børn, så er de grundlæggende gået på kompromis med den kvalitet i dagplejen, som kommunalbestyrelsen har ansvaret for.”

I dag findes der ingen regler for, hvor mange dagplejere og børn, som dagplejepædagogerne må føre tilsyn hos. Men FOA anbefaler, der indføres et loft på max 12 dagplejere pr. dagplejepædagog.

Det svarer omtrent til det antal, der blev anbefalet i den sidste vejledning, der fandtes på området.

Der er store variationer i, hvor mange børn hver enkelt dagplejepædagog er tilknyttet. Et af de groveste eksempler, som FOA er bekendt med, stammer fra Herning Kommune. Her skal hver dagplejepædagog føre tilsyn hos mere end 50 dagplejere. Det svarer til 175 børn pr. dagplejepædagog.

”Vi er inde og røre ved selve hovednerven i den kommunale dagpleje, når kommunerne kan finde på at gå så drastisk til værks i sin spareiver, som Herning fra har gjort det,” siger Jakob Sølvhøj.

FOA samler i dag 600 dagplejere og dagplejepædagoger til en konference i Nyborg om kvaliteten i dagplejen. Her vil dagplejepædagoger, dagplejere, ledere og politikere blandt andet diskutere dagplejepædagogernes rolle og arbejdsvilkår.

60.000 børn mellem 0-2 år passes hver dag i den kommunale dagpleje.

Mest Læste

Annonce