Frivillige udfører opgaver de fastansatte burde løse

29/9/11 10:00

Nick Allentoft

Sådan lyder svaret fra hvert fjerde FOA-medlem i en ny undersøgelse. FOA mener, at de frivillige udfører en væsentlig samfundsopgave, men opfordrer samtidig til, at de frivilliges indsats sker med respekt for de fastansattes faglighed.

Gåture, en ekstra hjælp i julen, ledsager til lægebesøg, vågekone og arrangør af høstfest eller bankospil.

I år er det EUs frivillighedsår, og det bliver markeret i dag den 30. september.

Og de frivilliges indsats er værd at fejre, det fortæller Karen Stæhr, sektormand i FOA. Hun mener, at de frivillige udgør en vigtig brik i velfærdsarbejde, men understreger samtidig, at de frivillige ikke må erstatte de fastansatte.

”Jeg synes, det er lidt bekymrende, at 26 procent af FOAs medlemmer fortæller, at frivillige udfører opgaver, som de mener, burde varetages af de ansatte. For eksempel er det værd at diskutere, hvorvidt det er en frivillig, der skal ledsage en ældre borger til speciallæge.”

FOA har spurgt medlemmerne om deres holdninger til og erfaringer med frivilligt socialt arbejde. Og langt størstedelen af medlemmerne har gode erfaringer med de frivilliges indsats.

Hent FOA-rapporten om Frivilligt socialt arbejde

Hele 9 ud af 10 svarer, at de mener, at de frivilliges arbejde i høj og nogen grad forbedrer hverdagen for borgerne.

”De frivilliges indsats er prisværdig, og de er ikke bare en stor hjælp for borgerne, men også et supplement til de ansatte – det er bare vigtigt, at der bliver lavet klare retningslinjer for, hvad det er for opgaver, de frivillige kan varetage.”

Karen Stæhr henviser til de spilleregler, som FOA, sammen med en række andre fagforbund, har udarbejdet i samarbejde med de frivillige organisationer – spilleregler der skal styrke samarbejdet mellem de frivillige og det faglige personale.

”Jeg kan kun på det kraftigste opfordre arbejdspladserne til at tage hul på diskussionen om brugen af frivillige. Fagforbundene og de frivillige organisationer har lagt rammerne for samarbejdet, men det er op til de enkelte institutioner at konkretisere, hvordan man mener spillereglerne skal være på arbejdspladsen.”

Karen Stæhr opfordrer også til, at spillereglerne bliver med respekt for de fastansatte, så deres arbejde ikke reduceres til udelukkende at være de tunge og ikke borgernære opgaver.

”At være en hjælp for et menneske, handler i høj grad om et helhedssyn. At man ikke blot er den, der kommer og er en praktisk hjælp, men også har et socialt blik på borgeren. Har tid til at gå tur med den ældre for at se, hvor godt hjulpen den ældre er fysisk – og være den, der holder den ældre i hånden, når vedkommende er døende”, slutter Karen Stæhr.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.