FUCK THE POOR på Rådhuspladsen

Velfærd

15/05/2014 16:28

Freja Eriksen

Lørdag d. 17. maj kl. 12.00 vil hjemløse og kunstneren Marc Trensig møde op på Rådhuspladsen iført knaldrøde t-shirts med det provokerende budskab FUCK THE POOR for at få danskerne til at føle og tænke mere.
Marc Trensig har prøvet på egen krop, hvordan det er at stå uden en krone på lommen og kigge ind i en ukendt fremtid. Han er derfor bekymret over, at vi ikke føler nok som samfund lige nu. Han mener, der er en slags bedøvelse og apati i verden.   Derfor startede Trensig for to år siden projektet FUCK THE POOR, hvor han med kapitalismens eget værktøj, nemlig reklamens magt, sammen med provokationen, skaber debat om fattiges vilkår rundt om i verden.  
Han startede projektet som et forsøg på at udstille, hvordan middelklassen på den ene side er sympatisk over for fattige, men på den anden side helst ikke ser dem i deres gadebillede.   ”Jeg ønskede at normale mennesker, der lever et sikkert og behageligt liv, skulle forholde sig til en anden verden, hvor fattige folks hverdag, vilkår, muligheder og fremtidige udsigter er væsentligt anderledes end hvad de kender”, fortæller Marc Trensig.   Derfor valgte han at designe knaldrøde t-shirts med budskabet FUCK THE POOR og give dem til hjemløse rundt om i Barcelona, og på den måde gøre hjemløse synlige og til budbringere af budskabet. Projektet er fra begyndelsen designet med henblik på, at begrebet skal brede sig og skabe en bevægelse af ny bevidsthed omkring fattige i Europa. På lørdag er det danske hjemløse, der står foran Marc Trensigs kameralinse på Rådhuspladsen i København.   Det sker i samarbejde med blandt andet Mediehuset DenOffentlige, Socialpolitisk Forening og Frivilligt Forum, der har inviteret Marc Trensig til Danmark, efter hans projektet har været omtalt på netmediet DenOffentlige.dk. Forleden præsenterede han sit projekt i forbindelse med en konference om socialdebatten, og siden har han haft travlt.   Læs også: Dansk kunstner provokerer med Fuck the Poor   Landssekretær Allan Bærentzen, forklarer hvordan Socialpolitisk Forening på denne måde håber på, at bidrage til at skabe debat om fattigdom.    ”Debatten herhjemme er efterhånden utrolig trist. Vi taler udelukkende om mennesker som et produkt, der skal bidrage til samfundet, men glemmer at se på det enkelte menneske og virkelig forstå, hvad deres baggrund er, og hvorfor de er havnet i den situation, som de er i. Danskerne har brug for at blive rusket, så de stopper op og tænker en ekstra gang. Derfor besluttede vi sammen at invitere Trensig og projektet til Danmark”, fortæller Allan Bærentzen fra Socialpolitisk Forening.  
  Marc Trensig oplever markedsgørelsen af mennesket som et globalt problem. I dag, hvor kapitalismen hersker, opfattes mennesker, der ikke producerer penge på nogen måde, som unødvendige og overflødige i vores samfund. Denne opfattelse er smittet af på den måde, vi ser på udsatte mennesker.   ”Vi har mistet vores følelse af harme, vores følelse af vrede og vores følelse af sorg over, hvad der foregår i vores samfund, over, hvad der foregår i vores land, og de grusomheder, der bliver begået over hele verden. De er væk; disse følelser er forsvundet!”, fortæller Marc Trensig.   
Men der et reelt problem i Danmark. Selvom Danmark har et socialt sikkerhedsnet, er mængden af hjemløse steget omkring 18% i de sidste par år. Men dette er ikke kun noget, der forgår i Spanien eller Danmark - ifølge FN Menneskerettighedskommission er der anslået 100 millioner hjemløse mennesker i hele verden. Det er et meget bekymrende globalt problem, mener Marc Trensig, og gør derfor opmærksom på problemet via sit projekt, så vi forhåbentlig på sigt kan hjælpe de mange fattige.   Tid og sted: Rådhuspladsen lørdag d. 17. maj kl. 12.00   Fakta: Marc Trensig Marc Trensig er 41 år gammel, opvokset i Spanien med danske forældre, uddannet i Danmark og efter flere års forsøg på at få en karriere i Danmark siden flyttet tilbage til Barcelona. Nu står han måske på kanten af et internationalt gennembrud med sit Fuck the Poor projekt.   Sådan blev Fuck the Poor skabt   Projektet vil bruge kapitalismens egne metoder til at udstille en konsekvens af netop kapitalismen. Første skridt blev at lave T-shirts med teksten “Fuck the Poor”. De blev så delt ud til fattige i Barcelona. Det skabte interesse fra forskellige sider, og Marc Trensig blev dernæst bedt om at skabe et nyt projekt til en event i Barcelona i 2013.   Derfor udviklede den dansk-spanske kunstner projektet FUCK THE POOR/BCNTents. I udstillingsperioden blev en række skrigrøde telte produceret med teksten “Fuck the Poor” i hvid. De blev opstillet på centrale steder rundt i Barcelona. I forbindelse med hver eneste telts opstilling stod Marc Trensig ved teltet et par timer og tog imod spørgsmål fra forbipasserende. Derefter blev teltet overladt til gadens fattige.  

Mest Læste

Annonce