Hæderspris til tre kommunale ledere

15/11/2011 08:59

Nick Allentoft

Blandt 354 indstillinger har COK – Center for Offentlig Kompetenceudvikling, Kommunaldirektørforeningen og en række faglige organisationer netop kåret tre vindere af Den Kommunale Lederpris 2011.

Vinderne er: Birgitte Sonsby, skoleleder på Ejerslykkeskolen i Odense Kommune som løb med prisen for bedste institutionsleder, Jørgen Niemann, sektionsleder i Randers Kommune fik prisen for bedste kommunale fagchef og Bo Rasmussen, kommunaldirektør i Albertslund Kommune blev kåret til årets kommunale topleder.

Skoleleder for alle
I Odense Kommunes skoleforvaltning roses 59-årige Birgitte Sonsby for en vellykket fusion mellem to skoler. I dag er hun leder af en helstøbt skole, hvor nye medarbejdere føler sig velkomne. Hun er en god sparringspartner og en ægte leder, der forstår at anskueliggøre kravene til personalet samtidig med at hun har tillid til, at kravene bliver fulgt op. Det er hendes evne til at samarbejde og udvise tillid og engagement, der gør at hun i dag modtager Den Kommunale Lederpris som bedste institutionsleder.

"Birgitte Sonsbys engagement i lederrollen er stærk og tydelig for alle. Det viser sig blandt andet ved, at hun i dagligdagen er skoleleder for både lærere, elever og forældre." Sådan motiveres prisen af Christian Nissen, forfatter og tidligere generaldirektør i DR og formand for COKs Advisory Board, der har kåret de tre vindere.

Udover sin lederstilling på Ejerslykkeskolen er Birgitte Sonsby formand for Skolelederne i Odense. Her har hun gennem det sidste år forvandlet foreningen fra en traditionel fagforening til en faglig sparringpartner, der søger indflydelse i samarbejde med kommunens skoleafdeling.

Initiativrig affaldschef
Jørgen Niemann, chef for Randers Kommunes affaldskontor og affaldsterminal, har været drivkraften bag sammenlægningen af tre affaldsselskaber under en af landets mest komplicerede kommunesammenlægninger. Han modtager prisen som bedste fag- eller afdelingsleder, fordi han skaber initiativer, der giver god økonomi og god service – f.eks. gennem optimering af Affaldsportalen, der i dag er Randers Kommunes mest besøgte fagportal.

"Jørgen Niemann er med på nye praktiske it-løsninger, der øger effektiviteten, og han skaber initiativer til samarbejde i afdelingen, på tværs af fag og mellem administrativt personale og de blå mænd", siger Christian Nissen.

Det er blandt andet hans handlingsorienterede tilgang til opgaverne og anerkendende tilgang til alle medarbejdere, der har fået personalet til at indstille Jørgen Niemann til Den Kommunale Lederpris.

En ordentlig kommunaldirektør
En besparelse på 100 millioner sender kommunaldirektør Bo Rasmussen fra Albertslund Kommune til tops med kåringen som årets bedste kommunale topchef. En åben og direkte ledelsesstil er nemlig direkte årsag til, at besparelsen bakkes positivt op af både borgere, medarbejdere og ledere. At Bo Rasmussen formår at forene stram økonomisk styring og faglig kvalitet med borgernes og byens behov er årsagen til, at Bo Rasmussen er indstillet til Den Kommunale Lederpris.

"Bo Rasmussens vision er at gøre Albertslund Kommune til en god by at bo og arbejde i. Det har han gjort til et fælles projekt med konkret indhold for både direktion, ledere og medarbejdere og gennem inddragelse af byens borgere", lyder det fra Christian Nissen, der samtidig fremhæver Bo Rasmussens evne til at skabe effektive løsninger på trods af knappe ressourcer.

Albertslunds borgmester, Steen Christiansen, betegner Bo Rasmussen som en leder, der arbejder benhårdt arbejde på at omsætte de politiske visioner til drift. Men hans største ledelsesmæssige styrke er, at han i bund og grund er et ordentligt menneske med styr på relationerne.

Positivt med svære valg
Temaet for årets prisuddeling er velfærdsklemmen: "Knappe ressourcer, voksende forventninger fra brugere og borgere og bureaukratiske krav om målinger og indberetninger gør det svært at være ledere i den kommunale sektor. Men for den dygtige leder lykkes det at få enderne til at hænge sammen, og det vil vi gerne synliggøre og belønne", siger Erik Lohmann-Davidsen, institutleder i COK, en kommunalt ejet organisation, der arbejder med kompetenceudvikling og efteruddannelse. COK sender hvert år 25.000 politikere, ledere og medarbejdere på skolebænken. Det er COKs Advisory Board, der har kåret de tre vindere, og det har ikke været nogen nem opgave.

"Vi glæder os over at det var svært at udpege vinderne. Vi har valgt tre vindere blandt ni meget dygtige ledere, der alle har fortjent anerkendelse. Valget faldt på Bo Rasmussen, Jørgen Niemann og Birgitte Sonsby, fordi de repræsenterer den erfaring og de kompetencer, der er nødvendige for at bedrive god kommunal ledelse i dag. Alle tre nyder respekt og støtte fra sideordnede og underordnede, og det gør dem til gode repræsentanter for offentlig ledelse", udtaler Christian Nissen.

Om Den Kommunale Lederpris
Prisen er indstiftet af COK – Center for offentlig Kompetenceudvikling og Kommunaldirektørforeningen i samarbejde med en række faglige organisationer med det formål at skabe synlighed omkring god kommunal ledelse, og det er anden gang at prisen uddeles. Den Kommunale Lederpris uddeles i tre kategorier: Bedste kommunale topchef, bedste kommunale fag- eller afdelingsleder og bedste kommunale institutionsleder, og vinderne får en pengegave på 50.000 kr. Den Kommunale Lederpris er sponsoreret af KMD, Grontmij og BDO Kommunernes Revision.

Mest Læste

Annonce