Jens Kaptain går på pension

30/09/2010 11:32

Nick Allentoft

Som kommunaldirektør har Jens Kaptain medvirket til implementeringen af kommunalreformen og opbygningen af Skanderborg Kommune, der i dag er landets 28. største kommune. Det har været et omfattende fusionsarbejde i en organisation med omkring 5.500 ansatte og et bruttobudget på godt 4 mia. kr.

- Det har selvsagt ikke været noget enkeltmandsværk. Rigtig mange ledere og medarbejdere har sammen med de folkevalgte, ydet en anerkendelsesværdig indsats. Der er blevet knoklet med udfordringer i store og små sammenhænge, og det er min opfattelse, at Skanderborg Kommune i dag er én af de kommuner i landet, der er kommet allerbedst igennem kommunalreformen og fusionsarbejdet, siger den snart afgående kommunaldirektør og tilføjer:

- Jeg er stolt over at have været med på dette hold af folkevalgte og ansatte, der har løftet Skanderborg Kommune helskindet ind på det nye kommunale Danmarkskort. På trods af store personalemæssige udskiftninger på en række leder- og medarbejderposter, har vi kun i meget begrænset omfang haft behov for afskedigelser. Og så synes jeg i al beskedenhed, at vi har været gode til at bruge de fælleskommunale værdier som åbenhed, dialog og ordentlighed i de svære situationer.

Jens Kaptain har også spillet en central rolle i at fastholde og videreudvikle SKANDERBORG-MODELLEN, som i dag både danner baggrund for en ændring af Styrelseslovgivningen, og som har inspireret en række kommuner landet over.

SKANDERBORG-MODELLEN kom i 2009 med i danmarkshistoriens første ledelseskanon, som en af de tolv største ledelsesbedrifter i Danmark gennem de sidste 60 år. Den snart forhenværende chef håber, at en ny kommunaldirektør sammen med ledere, medarbejdere og de folkevalgte vil arbejde videre med den særlige styreform og organisationsmodel, som Skanderborg Kommune har haft held til at udvikle.

Store udfordringer gennem årene
Store udfordringer har der været undervejs, bl.a. budgetoverskridelserne på handicapområdet. Skanderborg Kommune var en af de første kommuner, der konstaterede, at områdets økonomi var vanskeligt at styre. I dag har stort set alle landets kommuner oplevet budgetoverskridelser på handicapområdet i samme størrelsesorden.

- Min absolut største ledelsesmæssige udfordring i fusionsarbejdet har dog været at få fem forskellige virksomhedskulturer til at spille sammen i en ny kultur byggende på det bedste fra fusionskommunerne, således alle ansatte kunne tage ejerskab for den nye Skanderborg Kommune, fortæller Jens Kaptain.

Gennem årene har netop ”ledelse” været helt central i stillingen som chef og kommunaldirektør. I Skanderborg Kommune har Jens Kaptain gennem se sidste fire år bl.a. stået i spidsen for ledelsesudviklingsprojekt "Med Hjertet i ledelse" for kommunens 263 chefer og ledere. Og der er gennemført længerevarende uddannelsesforløb, hvor en række ledere og medarbejdere i Skanderborg Kommune enten har gennemført eller er i gang med at gennemføre lederuddannelser på diplom-, master- eller projektlederniveau.

Tid til at stoppe
Da Jens Kaptain i 2008 forlængede sin kontrakt med yderligere tre år, lagde han ikke skjul på overfor den daværende borgmester Jens Grønlund, at han agtede at gå på pension, ved udgangen af kontraktperioden. Samme melding har nuværende borgmester Jørgen Gaarde fået. 31. maj 2011 er den uigenkaldeligt sidste arbejdsdag i Skanderborg Kommune.

- Jeg har været så heldig at have uafbrudt beskæftigelse siden, jeg gik ud af skolen. Først i det private erhvervsliv, på Aalborg Universitet og siden 1980 og frem til nu i det offentlige. Heraf er de sidste ca. 25 år i topchefstillinger. Jeg startede som en af landet yngste chefer og kommunaldirektører, og nu er jeg nok blandt de tre ældste kommunaldirektører. Gennem årene har jeg haft en helt usædvanlig opbakning fra min familie til at arbejde 60 - 70 timer ugentligt, så nu jeg skylder rigtig meget på hjemmefronten. Det skal indhentes, siger Jens Kaptain.

Stillingen som kommunaldirektør i Skanderborg Kommune forventes opslået i november/december 2011. Den nye kommunaldirektør forventes at tiltræde den 1. maj 2011, så Jens Kaptain får mulighed for at gennemføre en kvalificeret afleveringsforretning til efterfølgeren.
 

Mest Læste

Annonce