Kommunale it-udbud bremser ny innovation

25/08/2011 13:31

Nick Allentoft

Problemer med kommunernes it-udbud er på dagordenen, når Venstre, DANSK IT og IT-Branchen i dag inviterer til stor åben høring på Christiansborg.

Kommunernes it-udbud har alt for ofte rigide og unødvendige formelle krav til små it-leverandører og et ensidig fokus på pris i stedet for nye innovative løsninger, lyder det fra DANSK IT og IT-Branchen. Det problem skal partierne erhvervs- og kommunal-ordførere nu prøve at finde en løsning på.
De kommunale it-udbud skulle skabe konkurrence, effektivitet og innovation. Men sådan er virkeligheden desværre langt fra altid, og det går især hårdt udover små og mellemstore it-virksomheder. Derfor har Venstres it-ordfører Michael Aastrup Jensen, DANSK IT og IT-Branchen arrangeret en stor åben høring om de kommunale udbudsregler på Christiansborg i eftermiddag.

- Den nuværende udbudspraksis blokerer for it-udviklingen i det offentlige. Udbudsreglerne, og især den måde de bliver brugt på, giver dyrere og langsommere udbud, der samtidig hæmmer innovation og konkurrence, siger afdelingschef Anders Sparre fra DANSK IT.

Høringen har oplæg fra blandt andre Indenrigsminister Bertel Haarder, kommunerne og it-leverandører. Efterfølgende skal et bredt panel af partiernes erhvervs- og kommunalordførere debattere udbudsreglerne.

Stort problem for SMVer
Dansk IT og IT-Branchen peger på en række udfordringer med de kommunale it-udbud.

- Det er et stort problem for mange små og mellemstore virksomheder, at it-udbuddene ikke fungerer ordentligt. Nye smarte it-løsninger kan give kommunerne store gevinster. Men det sker desværre ikke. Det markante fokus på laveste pris gør, at udbuddene ikke går til leverandørerne med de mest innovative forslag til, hvordan it kan skabe effektiviseringer, siger Morten Bangsgaard, adm. direktør i IT-Branchen.

Et andet stort problem er, at de omfattende formelle krav til it-leverandørerne ofte forhindrer små og mellemstore virksomheder i at deltage i udbud, viser erfaringerne. Det kan for eksempel være store krav til virksomhedernes økonomiske soliditet, selvom der kun er tale om et mindre it-udbud.

Alle må tage ansvar

DANSK IT og IT-Branchen ser et stort potentiale i nye, bedre kommunale udbud.

- Der ligger et kæmpe potentiale for nye innovative it-løsninger, som det offentlige går glip af. Bedre udbud kan ikke bare give kommunerne et bedre produkt, vi kan samtidig skabe ny vækst blandt mindre it-virksomheder og sætte gang i it-eksporten, siger Morten Bangsgaard fra IT-Branchen.

Nu efterlyser DANSK IT og IT-Branchen, at alle parterne involveret i de kommunale udbud tager et fælles ansvar.

- Vi har behov for et markant sporskifte hos alle parter. Det gælder både kommunerne, it-leverandørerne, Konkurrencestyrelsen og Klagenævnet for Udbud. Folketinget og konkurrencemyndighederne bør tage initiativet og sikre en praksis, der er mere åben for innovation, samt give bedre vejledninger til kommunerne, siger afdelingschef Anders Sparre fra DANSK IT.

Mest Læste

Annonce