Manglende finansiering er en barriere for væksten

19/12/2011 14:36

Nick Allentoft

Adgangen til finansiering er blevet markant forværret, og det hæmmer virksomhedernes vækstmuligheder i 2012. En udskydelse af indfasningen af reguleringskravene i den finansielle sektor og muligheder for at bruge erhvervsobligationer for mindre og mellemstore virksomheder.

Sådan lyder en del af opskriften ifølge DI’s erhvervsøkonomiske chef, Kent Damsgaard, på at løsne op for den forværring af finansieringssituationen, som danske virksomheder oplever.
Ser på situationen med stor alvor

Ifølge en ny undersøgelse fra DI’s Virksomhedspanel er virksomhedernes adgang til finansiering blevet stadig værre siden foråret 2011, hvor 43 pct. af virksomhederne opfattede lånemulighederne som gode eller meget gode - i dag er dette tal nede på under 33 pct.

- Vi ser på situationen med stor alvor. Adgangen til finansiering er blevet markant forværret i øjeblikket, og det rammer bredt over dansk erhvervsliv fra små til store virksomheder. Særligt bekymrende er det, at næsten hver femte virksomhed peger på, at det vanskelige finansieringsklima vil hæmme virksomhedens vækstmuligheder i 2012. Det betyder, at det kommer til at koste arbejdspladser og sandsynligvis i et ret stort omfang, siger Kent Damsgaard.
Alle oplever forværring

458 virksomheder har svaret i undersøgelsen i december. Det er alle størrelser af virksomheder, der oplever en forværring af finansieringssituationen. Frem til efteråret var det især virksomheder med op til 500 ansatte, der oplevede en forværring af finansieringssituationen. Tre måneder senere i december rammes de helt store virksomheder med over 500 ansatte nu også.

De mindre og mellemstore virksomheder med op til 100 ansatte har været hårdest ramt af den vanskelige finansieringssituation siden efteråret 2008. Ikke desto mindre forværres den nu yderligere for disse virksomheder, således at der nu er en over-vægt af disse virksomheder, der finder lånemulighederne dårlige eller meget dårlige.
Indsats på tre ben

Det får Kent Damsgaard til at efterlyse en indsats på tre ben.

- For det første skal myndigheder og politikere være klar til ny bankpakke med statsgarantier, hvis andre lande i EU tager sådanne skridt. Vi må ikke skille os negativt ud. For det andet bliver man nødt til at udskyde indfasningen af de mange nye reguleringskrav, der bliver lagt ned over den finansielle sektor. Alternativt tvinger man jo nærmest bankerne til at smække kassen i. Og for det tredje skal vi se at komme i gang med arbejdet for at fremme brugen af erhvervsobligationer også for mindre og mellemstore virksomheder – altså mulighed for finansiering uden om bankerne, siger han.
 

Mest Læste

Annonce